Annons
Nyheter

Kommunen rättar inte olagligt beslut

År 2010 stod det klart att kommunens beslut att bygga lager ihop med New Wave Group AB var olagligt och att man måste försöka rätta till detta. Nu, fyra år senare, konstaterar kommunen att man inte förmår rätta till beslutet.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2014

Det var 2007 som kommunen tog beslutet att låta sitt helägda kommunala bolag Ufsab, Ulricehamns fastighets och service AB, skapa ett dotterbolag ihop med New Wave Group AB för att bygga ett lager ute i Vist. Syftet för kommunens del var att skapa arbetstillfällen.

Miljöpartisten Ingemar Basth överklagade beslutet eftersom han ansåg att kommunen gynnade ett enskilt företag och att beslutet därmed stred mot kommunallagen.

Annons

Efter några turer i olika rättsliga instanser stod det 2010 klart att kommunens beslut var olagligt. Samma år fattade politikerna i fullmäktige beslutet att utreda om man kan rätta till felet.

I protokollet från kommunfullmäktigemötet tas kommunallagen upp, där det står att det organ som fattat beslutet ska "se till att verkställigheten rättas i den utsträckning som det är möjligt. Ett beslut om rättelse ska meddelas utan oskäligt dröjsmål."

Och nu finns alltså ett förslag till beslut om denna rättelse och det ska tas upp på kommunstyrelsens bord på måndag.

I förslaget konstateras att det finns tre vägar att gå. New Wave Group AB kan köpa alla aktierna i det gemensamma bolaget, kommunen kan köpa alla aktier eller så kan en tredje part köpa kommunens aktier i bolaget.

Kommunens aktier bedöms vara för svårsålda och dessutom kommer det bli kostsamt att låta någon sälja dem. Det bedöms inte som realistiskt att kommunen köper alla aktier.

Inte heller är New Wave Group AB intresserad av att köpa kommunens aktier.

Därför föreslås politikerna i kommunstyrelsen fatta beslutet att notera "att kommunen försökt och övervägt möjligheterna men att det inte gått att rätta det överklagade beslutet."

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons