Jakthund slogs av kungsörn

Nyheter Artikeln publicerades

Under söndagens rådjursjakt hörde Aron Andersson sin jakthund Max skrika till mitt i drevet. En kungsörn hade gått till attack och punkterat hans lunga.

Det var i söndags när Aron Andersson var ute och jagade rådjur med sitt jaktlag. Den tio år gamla taxen Max var med och drev.
– Max hade drivit i ungefär en timme. Farsan stod några hundra meter bort från mig och vi hörde skallen. Helt plötsligt skrek hunden till och jag frågade farsan på radion ”vad hände nu?”
Max fortsatte skälla, men på ett helt annat sätt, så Aron visslade till sig honom. Han kom och verkade precis som vanligt, och Aron tog med sig hunden hem i bilen.
Efter en stund hemma märkte Aron att något var fel. Aron drog sig till minnes att hans pappa sagt att det kommit en enormt stor fågel.
När Max blev sämre började Aron undersöka honom ordentligt och hittade ett litet hål precis vid hundens ryggrad och ett, aningens större under vänster framben. Det var lite drygt en halv centimeter.
– Jag förstod att den stora fågeln, en kungsörn som tidigare siktats i trakten, måste ha gått till attack.
Ett telefonsamtal med länsstyrelsens rovdjursspårare bekräftade hans misstankar. Till slut blev Max så sjuk att han fick avlivas.
I måndags kom länsstyrelsens rovdjursspårare och följde med till platsen i skogen där Max troligtvis blev slagen. Därefter obducerades han av spårarna som fastslog att hunden dödats av en punkterad lunga till följd av en klo som gått in just där, och att det var en kungsörn som gjort det.