Ingen billig affär att rädda hårddisken

Nyheter Artikeln publicerades

Att rädda informationen på en hårddisk som kraschat kan bli bra mycket dyrare än att köpa en ny dator. Technilab dataräddning i Timmele förklarar varför.

Bogedata i Ulricehamn kan ibland hjälpa till med att rädda filer på hårddiskar där själva hårddisken inte är skadad fysiskt. Med hjälp av speciella program kan de rekonstruera filer även om hårddisken är formaterad förutsatt att inga nya filer är inlagda. Men om det är ett fysiskt fel på hårddisken, om någon till exempel tappat den i golvet, så brukar Bogedata ta hjälp av Technilab dataräddning i Timmele för att se om de kan återställa hårddisken.
Timmeleföretaget är ett av de få företag i Sverige som jobbar med komplicerade räddningar av hårddiskar, USB-minnen och minneskort.
– Det kan vara svårt att enkelt förklara varför kostnaderna för att rädda en hårddisk sticker iväg. Om man inte är intresserad av informationen på hårddisken är det alltid billigare att köpa en ny, säger Johnny Pedersén ägare till Technilab dataräddning.
Att det kan kosta från 1000 kr till 25 000 kr för att ta fram information från en kraschad hårddisk beror på flera olika faktorer. Det krävs både specialistkunskap och speciell laboratorieutrustning. Den omgivande miljön måste dessutom vara helt fri från damm på partikelnivå för att inte påverka innehållet på hårddisken. Toleranserna inuti i hårddisken är på miljondelar och delar av reparationsarbetet sker under mikroskop.
– Sedan är varje hårddisk unik. Även om det är samma märke och hårddisken är tillverkad i samma fabrik under samma vecka, så är det inte säkert att till exempel läshuvudena från en ersättningsdisk passar. Ofta måste specialanpassningar göras. På de flesta modeller kan man heller inte ersätta till exempel styrkortet med ett annat utan att programmera om det. Allt sådant tar tid, säger Johnny Pedersén.
Tillverkarna säljer inte heller reservdelar på den här nivån. Ska företaget ha tag på ersättningskomponenter måste de söka komponenter som matchar.
– Det är lite grann som att försöka hitta en njure till en transplantation, förklarar Johnny.
Technilab har varit i gång sedan 1986 men sedan 2006 jobbar de uteslutande med att rädda datainformation som gått förlorad. Försäljningen av datasystem och datorer har de överlåtit åt andra.