Annons
Nyheter

En sagovärld i graffiti

1500-talets sagor och riddare möter nutidens graffitikonst. Sten Sture står på tapeten när ett tiotal unga förskönar gångtunneln längst ner på Tre rosors väg.
Ulricehamn • Publicerad 1 juli 2020 • Uppdaterad 3 juli 2020
Under veckan pågår en kurs i graffiti i gångtunneln vid Tre rosors väg. Deltagarna har skissat upp linjerna till sitt verk, som är en sagovärld inspirerad av 1500-tal och Sten Sture.
Under veckan pågår en kurs i graffiti i gångtunneln vid Tre rosors väg. Deltagarna har skissat upp linjerna till sitt verk, som är en sagovärld inspirerad av 1500-tal och Sten Sture.Foto: Lydia Andersson

Det är den femte gångtunneln på Tre rosors väg som får en egen muralmålning. Verket skapas av tio deltagare i åldern nio till tolv, under ledning av Malin Sparrvardt och Rikard Johansson från konstkollektivet Street corner.

– Vårt koncept går ut på att barn och unga får vara med och gestalta sin egen offentliga miljö. Att ha tema 1500-tal och Sten Sture var barnens idé, säger Malin Sparrvardt.

Annons

Det är andra året som hon och Rikard Johansson lär barn i Ulricehamn att måla med sprejfärg. Med Street corner åker de runt i hela Sverige och håller workshops i graffiti och muralmålning. Nu har Ulricehamns kommun bjudit in dem för en sommarlovsaktivitet för barn och unga.

Konstkollektivet Street corner är bosatta i Stockholm och Malmö, men reser runt i hela Sverige och ger workshops. I veckan befinner sig Malin Sparrvardt och Rikard Johansson i Ulricehamn.
Konstkollektivet Street corner är bosatta i Stockholm och Malmö, men reser runt i hela Sverige och ger workshops. I veckan befinner sig Malin Sparrvardt och Rikard Johansson i Ulricehamn.Foto: Lydia Andersson

Med på plats finns elvaåriga Isolde Majlund och Maj Norrlander som snart ska fylla tolv. Ingen av dem har provat graffiti innan, men båda tycker det är väldigt roligt.

– Först var det lite nervöst för jag har aldrig gjort något liknande, men det var lättare än jag tänkte att sprejmåla, säger Maj Norrlander.

– I början var det svårt att komma på idéer på vad jag skulle måla, men sen kom jag på massor, säger Isolde Majlund.

Maj Norrlander och Isolde Majlund tycker det är jätteroligt att få lära sig måla med sprejfärg.
Maj Norrlander och Isolde Majlund tycker det är jätteroligt att få lära sig måla med sprejfärg.Foto: Lydia Andersson

Förutom att lära sig hur man målar med sprejfärg får deltagarna även lära sig om säkerhet, om att det är viktigt att hålla sprejburken rätt och använda gasmask och skyddskläder när man målar.

När UT anländer har barnen med hjälp av ledarna redan skissat upp sin stora muralmålning på gångtunnelns väggar. Ett sagolandskap med träd, svampar och vattenfall pryder muren. Innan de kan fylla i detaljerna med sprejfärg måste bakgrunden grundmålas. På marken ligger en filt utbredd och flera stora färgburkar väntar.

Rikard Johansson har målat med sprej sedan 2012 och började undervisa för tre år sedan. Han tycker det är roligt att lära ut till andra. ”Det är kul att se vad som kommer hända, ingen vet ju än hur det kommer att se ut.”
Rikard Johansson har målat med sprej sedan 2012 och började undervisa för tre år sedan. Han tycker det är roligt att lära ut till andra. ”Det är kul att se vad som kommer hända, ingen vet ju än hur det kommer att se ut.”Foto: Lydia Andersson

– Vi grundar med akrylfärg för då håller sprejfärgen mycket bättre, säger Rikard Johansson, och förklarar för barnen att det är viktigt att hålla sig över filten när de målar, så att ingen färg droppar på marken.

Syskonen Aston och Harry Dahlström greppar varsin roller och börjar grundmåla väggen.

– Det är kul att få måla så det syns, så att alla kan se det, säger Aston Dahlström.

Aston och Harry Dahlström tycker det är roligt att få måla en väggmålning som alla kan se.
Aston och Harry Dahlström tycker det är roligt att få måla en väggmålning som alla kan se.Foto: Lydia Andersson

Workshopen pågår hela veckan, och från och med fredag ska det gå att se det färdiga resultatet och få kika in i barnens sagovärld i gångtunneln.

Se det färdiga verket här

bild 1/4
Både stege och roller behövs för att måla ett vattenfall, men Alice Brunbäck tycker inte det är läskigt med höjden.
Tyra Brunbäck och Penny Norrlander hjälps åt att måla en regnig himmel.
Nellie Kling och Ida von der Luft målar den lilla stugan i skogen.
Vidar Fritzson fokuserar på att grundmåla en flugsvamp.
Både stege och roller behövs för att måla ett vattenfall, men Alice Brunbäck tycker inte det är läskigt med höjden.
Tyra Brunbäck och Penny Norrlander hjälps åt att måla en regnig himmel.
Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons