Annons
Nyheter

Centern i ny samverkan med Miljöpartiet och Nya Ulricehamn

Nu är det klart med ännu en valteknisk samverkan i Ulricehamns kommun. Den här gången är det Centern som inleder ett samarbete med Miljöpartiet och Nya Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2014
Framför allt av demokratiska skäl är det viktigt med en stark opposition anser Lars Karlberg (M), Mikael Levander (NU) och Bengt Leander (C), som i fredags presenterade de tre partiernas gemensamma valtekniska samarbete inför den kommande mandatperioden.
Framför allt av demokratiska skäl är det viktigt med en stark opposition anser Lars Karlberg (M), Mikael Levander (NU) och Bengt Leander (C), som i fredags presenterade de tre partiernas gemensamma valtekniska samarbete inför den kommande mandatperioden.Foto: Christer Seldevall

Endast några dagar innan nya kommunfullmäktige sammanträder, presenterar de tre partierna sitt samarbete.

Konkret kommer det att innebära att inte bara Centern, utan även de övriga två partierna, kommer att få platser i kommunstyrelsen.

Annons

– Utan denna samverkan skulle vi ha tre platser. Genom den tekniska valsamverkan kan Miljöpartiet få en plats liksom Ny Ulricehamn. Med fem platser tillsammans stärka oppositionen vilket är bra för demokratin, säger Bengt Leander, kretsordförande för Center i Ulricehamn.

Samtidigt bildar de tre partierna den enskilt största gruppen i kommunfullmäktige, med tillsammans 16 mandat.

M, KD och FP har tillsammans 14 mandat medan S och V tillsammans har 15 mandat.

Motiven till den valtekniska samverkan är flera: Dels vill partierna verka för att det ska finnas en politisk opposition värd namnet.

– Med den storallians som nu bildats, där S och V ska styra med stöd av de tre övriga allianspartierna, kommer det i praktiken inte att finnas någon opposition. För oss är det viktigt med transparens. Med storalliansen kan beslut tas utan offentlig diskussion. Det vill vi motverka, säger Lars Karlberg (MP), som sitter med i partiets ledningsgrupp.

Även Centern ser ett behov av en tydlig opposition.

– Direkt efter valet fick vi besked från de övriga allianspartierna att de inte var inriktade på något samarbete med oss. Som ett sätt att stärka vår position som oppositionsparti inledde vi diskussioner med Miljöpartiet och Nya Ulricehamn. För demokratins skull behövs en tydlig och stark opposition, säger Bengt Leander.

Mikael Levander, som leder Nya Ulricehamn, ser samarbetet som naturligt.

– Vi var det parti som gick fram mest i valet. Våra väljare skulle nog bli besvikna om vi inte fick något inflytande. Genom samarbetet får vi det. Samtidigt står vi fria från de traditionella blocken och kan rösta som vi vill, säger han.

Trion har redan inlett diskussioner kring vissa frågor där man har en samsyn. Något gemensamt handlingsprogram eller gemensamt budgetförslag kommer de däremot inte att ta fram.

Vid måndagens val av ordförande respektive vice ordförande kommer partierna emellertid att göra gemensam sak genom att föreslå Centerpartisten Börje Eckerlid som vice ordförande i kommunfullmäktige.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons