Annons

Kajsa Kettil: Kajsa Kettil: ”Plötsligt verkar det riktigt spännande att bli gammal”

För fem år sedan väckte Fredrik Reinfeldt (M) ramaskri när han kläckte idén att vi måste jobba längre. Nu ger folkvalda på båda sidor av den politiska mitten honom rätt.
Kajsa KettilSkicka e-post
Publicerad 14 december 2017
Kajsa Kettil
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det var en glad, nästan uppsluppen stämning när pensionsgruppens företrädare på torsdagsmorgonen presenterade den överenskommelse som sex av åtta riksdagspartier äntligen har lyckats ro i land. Konsensus var ledordet. Även Miljöpartiet, som vanligtvis argumenterar för färre än fler arbetade timmar, förde genom finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund fram budskapet att vi måste arbeta längre i takt med att vi blir äldre och friskare. Och Centerpartiets representant, Solveig Zander, sade att ingenting i uppgörelsen hade varit svårt att svälja. ”Det känns som examen och det uppskattar jag”, sammanfattade hon läget. Samtidigt stod politikerna inte sida vid sida vid en gemensam pressträff. Där gick gränsen, uppenbarligen, för vilka signaler de ville sända till väljarna så här nio månader före valet.

Nu har vi redan vant oss vid den nya samsynen i riksdagen. Men om vi backar bandet bara några år lät det annorlunda. Vi minns när dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldts (M) först kläckte idén om höjd pensionsålder. Människor blir allt äldre, sade han, och om vi ska ha kvar vårt välfärdssystem måste fler arbeta längre. Det blev ramaskri. När Reinfeldt talade om möjligheten för den som vill att jobba till 75 års ålder, tolkade vissa det som ett arbetstvång till 75-årsdagen.

Annons

Nu kan vi konstatera att folkvalda på båda sidor av den politiska mitten ger honom rätt. Alla som kan ska jobba till 66, ha rätt att jobba till 69 men kunna gå i pension efter 44 år i yrkeslivet.

I sina memoarer, Halvvägs, lovordar Fredrik Reinfeldt chansen att lära nytt och byta karriär mitt i livet. Få kan visserligen skriva högskoleutbildad civilekonom och före detta statsminister på sitt cv. En majoritet har lite mer medelmåttiga erfarenheter och kunskaper med sig i bagaget. Men en sak har vi alla gemensamt med Reinfeldt: förmågan, möjligheten och faktiskt också ansvaret att lära nytt. I septembernumret fokuserade BT:s näringslivsbilaga 7H Affärer på temat framtidens jobb. Där visade boråsaren Victoria Nordin hur hon förser roboten Pepper med artificiell intelligens. Så fort den tekniska utvecklingen går framåt kan roboten bli lite smartare.

Här gäller det för oss människor att hålla i hatten och åka med. I samma bilaga berättade e-handelsexperten Oscar Mannbro på IT-bolaget Viskan system om sin syn på arbetskraft. Hans uppfattning är att vi måste kompetensutveckla oss allt oftare för att inte hamna på efterkälken. Den åsikten delas även av Per Schlingmann, före detta moderat partisekreterare, numera föreläsare och rådgivare. Vid en företagarträff i Ulricehamn för några veckor sedan pekade han på vikten av att vi värnar det som gör oss människor unika, det som ingen robot kan vara bättre på.

Att lära oss nya, spännande saker och bli bättre på det som gör oss till människor – och dessutom få ägna oss åt det även efter 65-årsdagen – plötsligt verkar det riktigt spännande att bli gammal.

Annons
Annons
Annons
Annons