Lokala nyheter

Gamla motorer lockar tusentals

trädet Artikeln publicerades
Peder Ragnarsson vid ratten, Bosse Karlstedt, Johan Törnqvist, Per Gabrielsson och Johan Karlstedt är arrangörer av maskinträffen i Trädet. Kölaby hembygdsföreningen fixar fika och korvförsäljning.
Foto:Carina Carlzon
Peder Ragnarsson vid ratten, Bosse Karlstedt, Johan Törnqvist, Per Gabrielsson och Johan Karlstedt är arrangörer av maskinträffen i Trädet. Kölaby hembygdsföreningen fixar fika och korvförsäljning.

”En sådan grävmaskin körde jag på 1960-talet.” Det är en vanlig kommentar av en besökare på Trädets maskinträff.

Den bästa maskinträffen i Sverige är ett omdöme som Trädetträffen har fått i en branschtidning.

På söndag mullrar det på åkern.

Det blir trettonde upplagan av maskinträff i Trädet när området kring Kronogården fylls av bland annat traktorer, grävmaskiner, motorsågar, lastbilar och motorcyklar på söndag.

Några vidare restriktioner för vad som får ställs ut finns inte.

– Bara det har en motor och är minst 30 år gammalt, säger Peder Ragnarsson.

Det där med motor är ett tänjbart begrepp, några ardennerhästar har funnits på plats under alla år och nog har hästarna en rejäl motor genom ett pumpande hjärta men det är en motortyp som varken kräver bensin eller diesel.

Varför träffen i Trädet har blivit en succé, 4000 till 5000 besökare de senaste åren, tror arrangörerna till stor det beror på att de flesta maskinerna rör sig under utställningen. Det är några hundra meter mellan de två utställningsplatser som finns och utställarna kör mellan platserna och ofta får någon besökare chans att åka med.

Ytterligare en framgångfaktor är blandningen av maskiner. Vanligtvis samlas endast traktorer eller bara grävmaskiner på liknande utställningar, på Trädets träff ryms allt.

När Johan Karlstedt, Peder Ragnarsson och Bosse Karlstedt var på en motorträff i Tibro 2003 såddes ett frö om att dra igång något liknande i Trädet. På den första utställningen som hölls samma år kom ungefär 800 besökare och sedan dess var det en brant stigande kurva av besökare fram till de två-tre senaste åren.

– Det känns som vi har nått vårt maximala tak vad gäller antalet besökare, säger Johan Karlstedt.

De intresserade reser i vissa fall långväga och förra året kom några gäster från Norrköping. Problemet var att de anlände en dag för tidigt, på lördag.

– De åkte hem och kom tillbaka på söndag, berättar Johan Karlstedt.

Från södra Norrland, Värmland och grannlandet Norge kommer också besökare och i en branschtidning utsågs Trädets maskinträff tidigare i år till den bästa i sitt slag i Sverige.

Det är först på söndag morgon som det klarnar för arrangörerna vilka maskiner som kommer att ställas ut. Någon föranmälan krävs inte och även om arrangörerna helst ser att maskinerna fungerar är det inte något krav för att få ställa ut.

De fem organisatörerna står själv för en ansenlig mängd maskiner och när de med snabb överslagsräkning börjar fundera över antalet kommer de fort upp i ett 80-tal.

En nyrenoverad traktor av märket Bolinder-Munktell, modell Bison från år 1966, är en av de 80 maskiner och står glänsande röd, redo för avfärd mot Kronogården.

– Jag har slipat rost men lejt bort lackeringen, säger Peder Ragnarsson.

Han räknar med att få höra ett och annat ”expertutlåtande” på söndag. Ju mer ordnad en maskin är desto mer hörs kritik om av att någon detalj inte är original eller sitter på fel ställe.

Att få känna på och kommentera olika motormaskiner är en av de stora dragningskrafterna med träffen, enligt arrangörerna.

Män, kvinnor och barn, enligt arrangörerna lockar träffen en blandad publik.

– Det är inte någon entré mer än parkeringspengen och det gör att det är ett relativt billigt nöje, säger Per Gabrielsson.