Lokala nyheter

Båtbyggeriet årets hus

Ulricehamn Artikeln publicerades
… liksom Båtbyggeriet vid Åsundens strand.
Foto:Pernilla Rudenwall Petrie
… liksom Båtbyggeriet vid Åsundens strand.

Det är Byggarvids flerbostadshus Båtbyggeriet som tar hem utmärkelsen Årets hus i år.

”Parhusen i kanten av Åsundens västra strand har gett staden en helt ny profil som leder tankarna till ett marint tema”, skriver kommittén i sin motivering.

Det blev diskussion när kommittén bestående av miljö- och byggnämndens ordförande, kulturchefen och kommunstyrelsens ordförande skulle bestämma sig för vilket av de nio nominerade husen som skulle få utmärkelsen i år. Till sist föll valet på Båtbyggeriet vid Åsundens västra strand, som byggts av Byggarvid med inflyttning i nästa vecka.

– Jättekul. Jag hoppas och tror att både juryn och andra i Ulricehamn tycker att det blivit en ny trevlig vy över sjön från stan sett. Det är också kul att det går att bygga nya fina hus i trä och att bygga på bredden och inte bara på höjden, säger Elisabeth Dahlgren, vd på Byggarvid.

Parhusen ägs nu av bostadsrättsföreningen Båtbyggeriet och är flerbostadshus i två plan. Parhusen innehåller fyra lägenheter varderas, sammanlagt 28 stycken. Fasaderna är byggda i trä och taken är i plåt. Föreningen får nu en skylt att fästa på en vägg och ett diplom att vårda ömt.

Kommitténs motivering:

”Från båtbyggeri till sjönära boende. Parhusen i kanten av Åsundens västra strand har gett staden en helt ny profil som leder tankarna till ett marint tema. Unika i sin utformning med ett nytt och fräscht innehåll.”

De andra husen som nominerades var Villa Ekhult, Boteks lokaler på Rönnåsen, Götessons lokaler på Rönnåsen, den nya förskolan Totus på Tre Rosors väg, Lärkan 12 på Stenbocksgatan, Familjen Haglunds hus på Fridhemsgatan, Familjen Bredins hus på Fotåsen och så Storegården Högryd i Hökerum.

Fakta

Vinnare från förr

2014 Handvik 1:16

2013 Bolon-huset

2012 Snipe 2:1

2011 Europa 2

2010 Götåkra 1:23

2009 Rikets sal

2008 Kallbadhuset

2007 Galgabacken, Villa Ernvid

2006 Baldersnäs 1

2005 Villa i Hällstad

2004 Sågverkstomten i Vegby

2003 Bellevue

2002 Ulricehamns kyrka

2001 Årås

2000 Valshalla 1:5

Visa mer...