Att uppträda på scen är inget som Patrick Marquardt längtar efter. Han föredrar att göra musik på sin dator.

Nomy når miljoner via nätet

Kultur & nöje 2009-12-30 | Uppdaterad 2009-12-31

Artisten Nomy må vara anonym för många, men i själva verket sprids hans musik över världen. En sökning på Google ger drygt en halv miljon träffar. 1,5 miljon lyssningar på hans låter är det varje månad.Vem är då denne artist? Han heter Patrick Marquardt, är född och uppvuxen i Ulricehamn och bor sedan några år i Jönköping, där han försörjer sig med dubbla heltidsjobb.
Det ena, det som ger en fast inkomst, är på Gunnebo Tråd, där han arbetar med internationell marknadssupport och bland annat arbetar med företagets webb-aktiviteter och försäljningsstödsprogram.
Det andra jobbet började som en hobby men har på kort tid blivit en verkligt stor grej för Patrick.
Det är alltså musiken.
– Det började egentligen när jag gick i fjärde klass i Bogesundsskolan, minns Patrick. Min lärare Lars-Ivan Bjurnell skulle lära oss att trumma i fyrtakt, och då märkte jag direkt att det stämde bra.
Efter denna relativt enkla start fortsatte det när Patrick i 15-årsåldern fick sin första dator. Den blev något av ett verktyg för honom att skapa något, inte minst musik.
– Det är så med mig att när jag får ett verktyg som kan användas till att skapa något som vill jag utnyttja det genom att skapa något.
Han hade också lärt sig att spela gitarr.
– Jag skriver inte ner något av det jag skapar, varken texter eller melodier. Jag spelar in dem. Att göra musik utan att spela in är slöseri med tid, tycker jag.
Han lärde sig mer och mer om sin dator och sina instrument, och med hjälp av datorprogrammet Fruity loop började han spela in musik med en mängd instrument, som alla fanns i programmet.
Han började att lägg ut trummor, fortsatte med bas och lade därefter på sitt eget gitarrspel, ett antal olika instrument och sin sång i olika stämmor.
Med hjälp av detta har Patrick nu gjort tre skivor med egen musik och text och därtill allting mixad i sin dator.
Det första albumet kom ut 2006. Atonic atrocity Ungefär tonlös grymhet) hette skivan, som innehöll mycket rock och en ballad.
– Den handlar till stor del om min uppväxt, om all mobbning i Stenbocksskolan.
Den andra Song or suicide (sång eller självmord) var också den en uppgörelse med sin uppväxt.
– De båda skivorna innehöll något som jag måste få ur mig för att kunna känna harmoni och kunna gå vidare, förklarar Patrick, ett sätt att bearbeta det förflutna.
Den tredje skivan kom i somras. Titeln på den var Welcome to my freakshow (Välkommen till min abnorma värld), en skiva med allvarliga texter till lättsam musik.
Musiken på dessa skivor lades ut på internet och rönte stor uppmärksamhet. Två låtar: Cocaine och You'd better die young, blev riktiga hit-låtar och lockade mängder av lyssnare via bland annat Spotify och Youtube till hans musik.
En fjärde skiva är på gång och skulle egentligen ha släppts den 4 januari. Emellertid blir det aningen senare, dock under januari månad.
Den kommer att innehålla en blandad repertoar.
Just detta att blanda genrerna är något som Patrick gärna vill fortsätta med; att bli inplacerad i något fack tilltalar honom inte.
– Men rockmusiken är ändå det som kommer först, betonar han.
Patrick har inget kontrakt med något skivbolag.
– Det beror på att inget har hört av sig, förklarar han. Och för övrigt vill jag inte ha något heller. Nu kan jag sälja mina skivor själv via nätet och alla pengarna får jag behålla själv.
Däremot har han kontakt med musikförlaget Record union, som länkar musiken till en rad sajter.
Nu har Patrick, alias Nomy, blivit så väl känd bland musiklyssnare runt om i världen att det den senaste månaden var 1,5 miljoner lyssningar på hans låtar.Det ger en del pengar, men ännu inte så att han kan leva på sin musik, vilket är han främsta mål.
Patrick Marquardt, nu 28 år gammal, har förvisso kommit längre i sin utveckling än de flesta. Men att sluta utvecklas är ingenting som tilltalar honom.
Det är därför en hel del nytt som gäller nu.
Han har aldrig stått på scenen, han har enbart spelat in sin musik hemma vid datorn.
Nu håller han på att tillsammans med några Stockholmsmusiker, bland andra Maddy Jonsson, som spelar gitarr på han snart släppta skiva, startat ett band, som så småningom skall upp på scenerna.
Nytt är också, som nämnts, att han har en annan musiker med på sin kommande skiva.
Ytterligare en utvecklingsdetalj är att han skaffat att nytt trumprogram, 17 gigabyte stort, något som enligt honom själv skall ge ytterligare kvalitetsförbättring.
Än så länge uttrycker Patrick ett visst beklagande över datorns begränsningar.
– Jag vill lite mer än vad datorn klarar, men utvecklingen går framåt, så det skall väl bli bättre även på den punkten.
Men 551 000 träffar på Google och 1,5 miljon lyssnare per månad är ju inte, som man säger, fy skam!


Kommentarer

 • ...

  Patrick ar val anda 30 bast eller?


 • Bra

  Kul att läsa! lyssnat länge på Nomy!


 • ...

  Det stämmer, Patrick är 30 år gammal. Konstigt att han säger att han är 28!?!?


 • ^^

  Haha man tackar för bilden :)


 • Åh va bra

  Hittade din musik av en slump, googlade lite hamnade här. UT o SPELA för tusan. Svinbra låtar!!


 • U-hamn kan

  Ulricehamnarna har ofta varit duktiga på att producera musik. bara synd att de inte kan nå ut. men med hjälp av tex. Spotify osv. så kan de likt Er helt plötsligt nå en publik


 • bra

  måste säga jävligt bra musik..


 • ^^

  Fan vilken bra bild!


 • <3

  jag hade ett föredrag om Nomy (patrick) i skolan och efter det har nästan alla i klassen börjat lyssna på han.
  jag bara älskar han!!!


 • Nice

  Det började med att min bror visa mig cocaine och sen har jag lyssnat lite på andra låtar och min favvo är you better die young eller hur det stavas och texten var bra en annan as bra låt är bring your guns


 • Nomy

  dina låtar ägerHuvudnyheter just nu

Just nu

Sommarläsning 2011

UT har under våren och försommaren givit ut en bilaga med temat Änglagårdsbygd och en sommarbilaga. Är du turist eller vill du hitta nya smultronställen i din hembygd är det här rätt läsning för dig. UT bjuder alla nätläsare på gratis digital visning av bilagorna.


Kultur & nöje

Webb-TV: Alla artister på Rotarygalan

Trycket var stort på biljetter till Rotarys välgörenhetsgala med lokala artister. För alla som inte kom in, och för de som vill minnas tillbaka, har UT samlat ett smakprov från alla artister.