Tavlan Jesus fiskar av Gunilla Boije af Gennäs kommer att synas på konstrundan i helgen.

Konstnärer öppnar för besök

Kultur & nöje 2012-04-11 | Uppdaterad 2012-04-11

För tionde året i rad arrangeras en konstrunda i Tranemo och Svenljunga. Besökarna får möjlighet att stifta bekantskap med traktens konstnärer och se vad som är på gång på konstområdet.I Tranemo och Svenljunga går en helg i början av april varje år i konstens tecken. I år slår 24 konstnärer från Mjöbäck i söder till Ölsremma i norr upp sina dörrar för allmänheten.
– Det finns inget speciellt tema utan både konstverken och konstformerna varierar. Vi har försökt lägga rundan vid en årstid då det kan vara roligt att göra en utflykt, säger Margaretha Bill, kultursekreterare på biblioteket i Svenljunga och samordnare av projektet.
Bland konstnärerna som deltar finner vi bland andra tecknaren och målarinnan Gunilla Boije af Gennäs och Tranemo konstnärsgrupp. Även Jean Millet, som målar i bland annat olja och akvarell samt som har ställt ut både i USA och Japan, finns med. Några av nykomlingarna för i år är Margaretha Charpentier, Mia-Christin Eriksson och Kent Johansson.
Igor Cronsioe jobbar med ny teknik i konsten och medverkar i konstrundan för tredje gången.
– Det är ett bra tillfälle för de som är konstintresserade att se vad konstnärerna håller på med i sina ateljéer och vad som händer inom konst- och kulturområdet. Det är roligt att möta människor som är nyfikna och intresserade, säger han.
I hans egen ateljé kommer besökarna kunna ta del av ett utsmyckningsprojekt i Nittorp som handlar om hur den offentliga miljön kan förskönas. Här finns också tidigare verk med robotteknik.
Enligt Margaretha Bill varierar antalet besökare mellan de olika konstnärerna. En del som befinner sig mer centralt har fått ta emot uppemot 200 personer medan andra haft två, tre besök.
– Konstrundor är populära generellt och jag hoppas att vår egen sätter oss på kartan, säger hon.
Margaretha Bill är en av dem som tog initiativet till att starta konstrundan 2003. Sedan dess har projektet varit ett samarbete mellan Tranemo och Svenljunga, men hon menar att det borde bildas en förening som driver rundan.
– Det är viktigt för att den inte ska vara beroende av kommunerna. Tranemo har till exempel ingen kultursekreterare i år och har inte kunnat arbeta så mycket med projektet. Om rundan ska fortsätta kan inte vara avhängigt om jag finns kvar eller inte.
Huvudnyheter just nu

Just nu

Sommarläsning 2011

UT har under våren och försommaren givit ut en bilaga med temat Änglagårdsbygd och en sommarbilaga. Är du turist eller vill du hitta nya smultronställen i din hembygd är det här rätt läsning för dig. UT bjuder alla nätläsare på gratis digital visning av bilagorna.


Kultur & nöje

Webb-TV: Alla artister på Rotarygalan

Trycket var stort på biljetter till Rotarys välgörenhetsgala med lokala artister. För alla som inte kom in, och för de som vill minnas tillbaka, har UT samlat ett smakprov från alla artister.