Kultur o Nöje

Uport 2017 i 10 punkter

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
3 Kvantitet framför kvalitet Korta festivalen till nästa år säger vi. Koncentrera festen till två dagar istället för tre – folk som går på stadsfestivaler orkar inte hålla igång flera dagar utan att det blir utsmetat och ofokuserat. Hade man haft samma artister att välja på som i år men istället placerat ut dem över två dagar och tagit bort ett antal så hade utbudet känts både jämnare och hetare.
Foto:
1 Vädret Det sög ju onekligen. På torsdagen var det kompakt grått och blött. Fredagen var inte mycket bättre, även om det sprack upp lite ett par gånger. På lördagen slutade det regna innan festivalen drog igång och sedan höll det i princip upp tills det var över. Totalt sett var det här ändå Uports klart sämsta år vädermässigt. Men det kan ju ingen lastas för.
2 Fiasko för rocktorsdagen Tanken var i grunden både rolig och modig. Men i praktiken fungerade det inte. Ulricehamns fans av hårdare rock är inte tillräckligt många för att fylla en hel kväll när artisterna inte är mer namnkunniga än så här. Särskilt inte en torsdag, när många rimligen jobbar, och det dessutom bjöds på liknande musik på Stora torget i Borås. Och så hällregnet på det. Nej, det lär inte bli någon repris.
Foto:
4 Fler familjeaktiviteter Om festivalen kortas till två dagar kan man även satsa på en mer heltäckande lördag. Vad sägs om familjeunderhållning på eftermiddagen? Varför inte Kass Humor-gänget från SVT-succén Uti Bögda? Dra dit familjerna, ha fler kringaktiviteter som elektriska tjuren (kul!) och få in marknadskänslan ännu mer. Så kan föräldrarna gå hem, dumpa ungarna och komma tillbaka lagom till kvällens festande.
Foto:
5 Bättre planerat område Flytten av entrén var bra på många sätt, bland annat ur trafiksäkerhetsmässig synpunkt. Men det var också betydligt trevligare att mötas av alla matstånd än att direkt stöta på raden av bajamajor. Annars var Uport som vanligt väldimensionerat när det gäller barer och toaletter. Köerna var inte gigantiska någonstans.
6 Bästa artisterna Veronica Maggio och Magnus Uggla var de största dragplåstren och de levererade också Uports två överlägset mest uppskattade konserter. Hedersomnämnanden utgår även till studsiga Miss Li, kaxiga Peg Parnevik och Nause, som skapade rejäl dansfest. Art Nation hade festivalens otacksammaste uppgift som första akt under torsdagen, men mångdubblade snart publiken tack vare positive och proffsige frontmannen Alexander Strandell.
7 Dansbandsscenen Ett nytt inslag som föll väl ut. Välkända Barbados lördagsspelning lockade betydligt fler dansanta än Callinaz fredagsdito. Men så hade Uports sista dag också en mognare publik i och med Eva Dahlgren och Magnus Ugglas konserter. Möjligen kan man fila på dansbanans placering. I år kändes den möjligen lite isolerad från övrig musik.
Foto:
8 Ofredanden kastar mörker Två anmälningar om sexuella ofredanden är ett mycket tråkigt inslag på Uport – men, det är också väldigt positivt att tjejer vågar anmäla och säga ifrån. Troligtvis är inte festivalen smutsigare i år än för tre år sedan utan det som har förändrats är viljan att säga ifrån och rapportera oförrätter. Bra så.
Foto:
9 Glädjande civilkurage Vid båda händelserna som ledde till anmälningar om sexuella ofredanden så spelade civilkurage en stor roll. Kompisar i närheten sade ifrån, markerade kraftigt och bidrog till att poliser och vakter kunde stoppa händelsen och få tag i den misstänkte. Något som polisen var mycket nöjda med. Mer civilkurage åt folket, alltså.
Foto:
10 Mindre fylleri över generationsgränserna Det har sagt från många håll – att Uport inte är festivalen med mycket ungdomsfylla. Det är de vuxna som stökar och super till. Den där krocken känns inte helt klockren – grupper med unga tonåringar som kolliderar med väldigt berusade vuxna. Men, i år kändes det inte som att barnen var lika många, eller utan vuxen tillsyn. Ett steg framåt. För Uport som generationsfest är härlig.

Vad var bäst och sämst med Uports femte upplaga? UT:s Anna Claesson och Jonas Emtervall summerar och blickar framåt mot nästa år.

Klicka på bilden för att se alla punkter.