Kultur o Nöje

25 år av inspelningar i Ulricehamn

ULRICEHAMN Artikeln publicerades
Änglagårdsinspelningen 1991, Sven Wollter och Colin Nutley har ett samtal utanför gården Brostorp, som var Axel Flogfälts i filmen. I första filmen hade Wollters fru Viveka Seldahl, rollen som Axel Flogfälts fru.
Foto:
Helena Bergström hade redan 1991 ett hästintresse. Under filminspelningen till Vilken jävla cirkus, flyttade hon ner sin privata häst till en gård i trakterna.
Foto:
I Änglagård andra sommaren, reser Fanny Zander, Helena Bergströms karaktär, och Zac, spelad av Rikard Wollf till New York med farbröderna Tord Petersson och Ernst Günther som spelade rollerna som bröderna Ivar och Gottfrid Petersson. Men de svenska scenerna spelades till stor del in i Ulricehamnstrakten.
Foto:
Företaget Sweetwater, som är Colin Nutley och Helena Bergströms gemensamma produktionsbolag, hade inbrott i sina lokaler i Stockholm. Då stals alla deras bilder från första Änglagårds-filmen. Den här bilden är från Änglagård, andra sommaren, som kom ut 1994.
Foto:
Pressdagen för tredje Änglagårdsfilmen, tredje gången gillt, hölls i missionshuset i Södra Vånga. Huset hade framför allt en central roll i första Änglagårdsfilmen. Den med bra minne kanske kommer ihåg Carl-Einar Häckners ekivoka dans med motorsågen.
Under premiären för Änglagård, tredje gången gillt, bjöd ulricehamnarna upp till dans, kan man säga. Det drogs en röd matta genom stan som kantades av folk med facklor. Det gamla filmparet Helena Bergström och Rikard Wolff gick tillsammans med den resten av den svenska skådespelargräddan Gågatan fram, ända till Folkets hus.
Familjen Nutley-Bergström poserar framför den gamla filmprojektorn på Folkets hus.
Förutom stjärnor på plats för filmpremiär av Änglagård tre, så fanns också den samlade pressen på plats.
När tv-serien Saknad spelades in i februari 2010 fick Gågatan i Ulricehamn symbolisera kriminalkommissarie Maja Silver hemstad. Dotter i serien spelades av Molly Nutley. Den 18 oktober kommer serien att visas på TV4.
Foto:
Bakom kameran på Saknad stod Colin Nutley och såg till att allt blev som han tänkt.
Foto:
När filmen Vilken jävla cirkus spelades in på motorbanan i Vist, var det Helena Bergström själv som höll i tåtarna. Hon regisserade själv och hade en skådespelargrupp av rang att hålla ordning på.
Foto:
I en av cirkusvagnarna ställde skådespelarna från Vilken jävla cirkus upp på en bild. I mitten Tomas von Brömssen, som har en av huvudrollerna. Till vänster om honom Molly Nutley och Gustav Lindh som har de andra. Mannen som sitter framför är cirkusdirektören Trolle Rhodin, som kommer hålla i kvällens cirkusarrangemang på torget.
Foto:

På torsdagskvällen är det världspremiär för Helena Bergströms nya film Vilken jävla cirkus, som spelades in i Ulricehamn under våren. I år är det också 25 år sedan Änglagård gick upp på landets biografer och med anledning av jubileet har UT grävt i arkivet efter mer filmhistoria. På bilderna syns helt enkelt 25 år av paret Nutley-Bergströms inspelningar i Ulricehamn – allt från Änglagårds-filmerna till Saknad och Vilken jävla cirkus.