Kultur & nöje

Nytt barnboksäventyr av Fernström

Kultur & nöje Artikeln publicerades

På söndag släpper Birgitta Fernström sin andra bok.

– Det är en fantasisaga, säger hon.

Pelle bor i en ek och är så liten att han får plats i ett ekollon.

– Han är verkligen pytteliten. Han bor i ett träd med sina vänner: myrorna och skalbaggarna. Han trivs väldigt bra där, berättar Birgitta Fernström som skrivit boken "Pyttepojken Pelle i blåsväder".

Pelle gillar visserligen när det regnar, men den här gången är stormen för vild. Den tar tag i trädet och Pelle och hans vänner flyger ut i den stora världen. Det blir ett äventyr att hitta tillbaka hem igen.

– Det slutar i alla fall lyckligt. Jag skriver inte elaka sagor, lovar Birgitta Fernström.

På söndag bjuder hon in till boksläpp i Ryggåsstugan på Crea Diem Bokcafé. Alla är välkomna, stora som små. Birgitta Fernström hoppas att människor i alla åldrar ska kunna njuta av boken, fast kanske på olika sätt. För de minsta blir det spännande att följa Pelles öde, för de äldre handlar det mer om mötet.

– Det kan vara en mormor som läser för sitt barnbarn eller en mamma som läser för sin lilla pojke.

Boken är en lokal produkt, tryckt i Ulricehamn och med illustrationer av boråskonstnärinnan Anna Maria Persson. Birgitta Fernström tycker om att kunna överblicka processen på nära håll, men hon är även mån om att ta tillvara på lokala förmågor.

– Jag är ju inte sjuhäring från början men jag har märkt hur viktig den lokala kulturen är. Det är så viktigt att vara stolt över det som finns i kommunen.