Kultur & Nöje

Lena Maria Klingvall dragplåster på galan

Ulricehamn/Jönköping Artikeln publicerades
Lena Maria Klingvall är en av artisterna på Rotarys artistgala i Sporthallen 6 september.FOTO: ANDREAS JOAKIMSSON
Lena Maria Klingvall är en av artisterna på Rotarys artistgala i Sporthallen 6 september.FOTO: ANDREAS JOAKIMSSON

Butiksinnehavare, konstnär, författare, föreläsare och – sångare. Mångsysslaren Lena Maria Klingvall är huvudnumret på Rotarys artistgala i Sporthallen.

– För mig är det viktigaste att få göra helt olika saker, annars skulle jag tröttna. Men ska jag kalla mig något, blir det nog artist‚ det täcker in så mycket.

Hon föddes 1968, utan armar och med ett vänsterben som var, och är, hälften så långt som det högra, normala. En tuff start på livet, men Lena Maria Klingvall har på olika sätt visat, att det går att göra det mesta man vill, även om förutsättningarna är begränsande.

För en bred allmänhet blev hon känd genom den prisbelönta, tredelade TV–dokumentären ”Målet i sikte” och sedan dess har det egentligen bara rullat på.

– Det var den dokumentären som öppnade dörrarna för mig i Japan; drygt 100 miljoner japaner såg mig på teve, berättar hon när UT ringer upp henne inför Rotarygalan 6 september.

Hon har tagit två VM–guld med världsrekord i simning, gjort 70 turnéer som sångerska i Asien, sjungit vid invigningen av Paralympics inför hundratals miljoner tittare, gett ut ett 50–tal cd/dvd, blivit erkänd konstnär i Mun & Fotkonstnärerna och blivit Mangafigur i Japan.

Hon har fått medalj av kungen med motiveringen ”För framstående gärning som artist och idrottskvinna samt som förebild för människor inom och utom Sverige”.

En vår och en höst var hon programledare för musikprogrammet Sjung ut i TV2. Hon åker runt som föreläsare och har gett ut två böcker. Och förra året öppnade hon butik på Östra Storgatan i Jönköping, där hon bor (hon är född i Habo). Utbudet är konsthantverk, hemslöjd och Fair trade. En dröm hon har burit med sig länge.

– Butiken är något jag tänker ägna mig mer åt när jag inte längre turnerar, säger hon.

Vid Rotarygalan i Sporthallen får alltså Ulricehamnspubliken tillfälle att lyssna på Lena Maria Klingvall – igen. Hon har uppträtt i Ulricehamnstrakten flera gånger tidigare, bland annat i Pingstkyrkan, Missionskyrkan och på Dammen i Tvärred.

– På galan ska jag bland annat sjunga You raise me up tillsammans med kören Occapella. Resten är inte riktigt bestämt, men artisterna har 15 minuter var, har jag förstått, säger hon.

Du varierar mellan framträdanden i små sammanhang och riktigt stora?

– Ja, jag tycker det är väldigt roligt, det är helt olika saker. Men egentligen föredrar jag de små scenerna, när man får publikkontakt och känner närhet. Vid Paralympicsinvigningen i Nagano hade jag en publik på 100 000 personer. Då får man igen publikkontakt, men det är en häftig upplevelse.

Och framtiden? Efter olika framträdanden i Sverige under hösten ger hon sig i november av till Asien igen. En turné i Japan står på programmet.

Galan 2015

Artister som vänder hemåt

Artister på Rotarys hemvändargala, förutom Lena Maria Klingvall och Occapella, är Boge Big Band, Linda Skogholm Band, Terese Lien Evenstad med bandet Thou Shalt Swing, Marcos Ubeda, Torleif Steinstö. Konferencier är Jörgen Sandblom. Behållningen går till Voiprojektet och Rotarys hjälpverksamhet.

Visa mer...