Kultur & Nöje

Alla har råd - en rapport från förorten

Ulricehamn Artikeln publicerades
Foto:Leif Fjellström

- Vet varför det heter "brukare"? Jo det är en förkortning för "De förbrukade".

Yvonne Skattberg är bitsk i sin nya föreställning.

I onsdags så hade Yvonne Skattberg genrep på sin nya show Alla har råd - en rapport från förorten och hon hade valt att göra det på Folkan i Ulricehamn. Evenemanget verkade ha gått många förbi, för nedre parkett var endast ungefär halvfylld. Något som man bara kan beklaga, för det var faktiskt en mycket sevärd föreställning som den Ljungsarpsbördiga stå upp-komikern bjöd på.

För även om den kallas scenshow eller komedi, så är det bestående intrycket att det till syvende och sist är en stå upp-föreställning, om än med ganska stramare tyglar än vad som bjuds på exempelvis en show en sen kväll framför en uppskruvad krogpublik.

Utgångspunkten är återigen en betraktelse av samhället och dess funktioner och spelvillkor. Grunden i första akten är Yvonnes upplevelser som vikarie på ett privat vårdhem, hopbakade med hur det är att alltid ha ont om pengar, livet i förorten och en hel del annat. Men den röda tråden är i alla fall hur det är att jobba på vårdföretaget Ajdå, vars enda uppgift är att tjäna så mycket pengar som möjligt för så lite arbete som möjligt och Yvonne Skattberg delar ut en hel del hårda svingar åt olika håll. Invävt i föreställningen finns också en Skype-konversation med Nettan, en kollega på Ajdå (gestaltad av Elina Du Rietz), och där bland annat finansieringen av inköp av en soffa symboliserar det ekonomiska lättsinnet som finns på många håll i samhället.

Andra akten är lite mer ur en frånskild förortsfrus synvinkel (även den självupplevd) och handlar bland annat om relationer till barn, män och grannar. Fördelen med att alltid säga "Ja" men vad som då blir vådan av att åka Finlandsfärja.

Hur var det då? Det enkla svaret måste bli - jo, det var mycket som var roligt. Yvonne Skattberg äger scenen på det där självklara sättet som duktiga underhållare gör. Etablerar kontakt med en (som vanligt?) lite trög Ulricehamnspublik och lockar den till många skratt.

Någon svaghet? Ja - det spretade kanske lite för mycket, vilket gjorde att det inte alltid blev sådär självklara övergångar mellan de olika ämnena och att det då blev lite lägre tempo innan publiken hunnit ifatt igen. Genrep innebär ju att produkten är färdig för visning, men intrycket blev att det fortfarande finns en del detaljer att slipa till och gissningsvis så blir det bara bättre under turnéns gång.

Men slutintrycket är att det är en föreställning väl värd pengarna som Yvonne Skattberg nu reser runt i södra Sverige med.

Fakta

Alla har råd - en rapport från förorten

Föreställning i två akter

Längd: 1 timme 35 minuter (inklusive 20 minuters paus).

Av och med: Yvonne Skattberg

Via Skype:

Elina Du Rietz,

Barnarbetarokestern: Thea Annebäck, Cecilia Ejdling,Isabelle Dillmann, Linda Markham

Musik: Johan Dereborn

Regi: Ann Westin

Våren 2015

27/2 Malmö Palladium

28/2 Lund Stadsteatern

4/3 Växjö Palladium

6/3 Falkenberg, Falkhallen

7/3 Kalmar Teatern

12/3 Nyköping Teatern

13 Stockholm Södra Teatern

18/3 Helsinborg Dunkers

20/3 Gävle Teatern

21/3 Västerås Konsert & Kongress

27/3 Halmstad

28/3 Göteborg Storan

Visa mer...