Thomas Thorell hade själv skägg för ett tag sedan. Det var cirka två centimeter långt och helt vitt. Inte särskilt snyggt, tyckte han. Tomten Roy Söderberg ska fixa till sitt lagom till högsäsongen.

Nu är skägg på modet

Just nu 2009-10-28 | Uppdaterad 2009-10-29

David Beckham har det. Kommunalrådet har det och tomten Roy har det. Skägg, alltså.VARFÖR HAR DU SKÄGG?
Roland Karsson, kommunalråd, Ulricehamn
? Det var nog bara en grej jag fick för mig. Det fanns ingen riktig anledning till att börja odla skägg egentligen. Men det gick bra och sedan har det fått vara kvar. Det var en 5-6 år sedan. Jag är inte pedant när det gäller skötseln av skägget, men jag ansar det då och då. Jag vill hålla det någorlunda kort och snyggt. Bland familjemedlemmarna har det varit väldigt poppis, barnbarnet har tyckt väldigt mycket om det, så det få väl bli kvar ett tag till.


Marcel Lundin, fabriksarbetare, Dalstorp
? Det började med att jag inte orkade raka mig på en vecka. Folk störde sig i början och skämtade om att jag skulle raka av det. Men jag behöll skägget. Till slut tyckte många att det såg rätt bra ut och så har det bara blivit kvar. Nu verkar det ha blivit riktigt poppis, jag menar ? till och med Beckham har det ju! Får se hur länge jag har kvar det. Om man rakar sig så växer det ju ut rätt snabbt.


Dick Andersson, industriarbetare, Grönahög
? Jag är bekväm. Skägget har suttit sedan lumpartiden. Hade man tillräckligt långt skägg slapp man rökdykning och dylikt och då? Jag rakar av det då och då, på våren ibland för att solen ska komma åt under sommaren. Jag trimmar det med jämna mellanrum. Ibland går jag och fixar till det hos en frisör. Det blir när familjen börjar opponera sig.


Stefan Palm, företagsledare, Ulricehamn
? Det är en djupt filosofisk fråga? Det är svårt att recensera sig själv, men rent allmänt så står skägg för mig för; ?jag tänker själv, går min egen väg och köper inte automatiskt samhällets tokerier?.
? Sedan ligger det ju i tiden, det är lite modernt och man vill ju gärna se lite tuff ut också, haha.

FAKTA

? Skägg kallas det hår som växer på en mans haka, hals och kinder.
? Genom historien har bärare av skägg tillskrivits egenskaper som vishet, virilitet och hög status, men även brist på renlighet och elegans eller att bäraren har en lite kufisk och excentrisk läggning.
? En del religioner påbjuder sina manliga anhängare att bära skägg.
? Skägg förknippas också med väsen i folktron, som dvärgar och tomtar. Skägg förekommer i talesätt som ”tala ur skägget”, ”jämnt skägg”, ”ät ägg, så får du skägg” och ”fastna med skägget i brevlådan”.


Tomten Roy Söderberg har förstås skägg. Det är en del av hans säsongsbetonade uniform, kan man säga.
– Man föds till tomte och då har man skägg. Så är det bara. Jag skulle aldrig ta bort det. Det finns ju liksom där, säger han.
Men riktigt så självklart har det inte varit ens för självaste tomten att odla skägg. Tomten Roy drabbades av cancer för ett år sedan och cellgiftsbehandlingen gjorde att håret föll av både från huvudet och hakan.
– Jag önskade mig ett rött skägg tillbaka, men så blev det inte.
Det som kom tillbaka såg precis likadant ut som det före cellgiftsbehandlingen. Det blev grått – inte rött.
Tomten Roy låter skägget växa lite vilt, som han utrycker det. Det allra snyggaste skägget är lite krusigt och grått, tycker han. Han tvättar skägget varje dag. Ibland i tvål och vatten och ibland med schampo. Allra glansigast blir det med schampo.
Thomas Thorell har varit frisör och klippt skägg sedan 1964. Han känner inte av att skäggmodet skulle vara så stort just nu.
– Jag upplever att det var mer modernt med skägg på 1960- och 1970-talet än nu. Men det går i vågor det där.
Däremot anar han sig till en liten ökning av män som odlar polisonger.
– Men jag tycker att ett vårdat skägg är jättesnyggt. Om det är välansat och har en form.
Hur får man ett snyggt skägg?
– Ja, det behövs inte så mycket arbete egentligen. Många borstar och kammar lite grand, de flesta tvättar det när de står i duschen med tvål eller schampo. Det finns specialmedel till det mesta, men det är inte alltid det hjälper.
Lyssna på luciakandidaterna

Just nu [Uppdaterad 2010-10-27]

De fem medlemmarna i Ulricehamnsbygdens lucia har påbörjat sångövningarna. Vid den första gemensamma övningen passade UT på att fånga deras stämmor via mikrofon. Lyssna, njut och få en försmak av tiden som väntar.


Regndränkt oktobermarsch

Just nu [Uppdaterad 2010-10-23]

UIF skidors höstvandring Oktobermarschen var en prövning för deltagarna. Inte minst på grund av det aldrig sinande regnet som föll under lördagen. Runt 60 vuxna och hälften så många barn genomförde den drygt åtta kilometer långa vandringen med tillhörande stationer.


Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [2014-12-18]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Just nu

Unga räddningsarbetare i blickfånget

Säkerhetsdagarna i Ulricehamn har varit en höjdare för många unga Ulricehamnare. Se UT:s bildspecial med många barn i räddningsutrustning.

Just nu

Många ville tävla i ljus och mörker

I samband med Earth hour arrangerade UT, Ulricehamns kommun och UEAB en fototävling under temat ljus och mörker. Vinnare blev Louise Gotting. Hennes, och alla andras, bilder ser ni i bildspelen nedan.

Just nu

Toppbesök på UIF:s helgmarsch

UIF:s skidsektion ville med Ulricehamnsmarschen få ulricehamnarna på fötter. De som ställde upp på långpromenaden fick både kluriga utmaningar, kittlande äventyr och ett toppbesök längst upp på skidbacken. UT fångade många av deltagarna på bild.

Just nu

Höstmarknad i ruskväder

Regn och rusk kännetecknade årets höstmarknad i Ulricehamn. Trots det var det på förmiddagen en hel del folk ute. Några av de politiska partierna var ute med lotter, enkäter eller bara information. Ståndet med traditionella marknadskarameller lockar fortfarande.