Hamzeh, Tariq och Hanan firar ramadan under hela september.

Hela familjen fastar för sin tro

Just nu 2008-09-08 | Uppdaterad 2008-09-08

Muslimska fastemånaden ramadan pågår hela september.

– Det är svårare att fira ramadan här. I Palestina fastade alla, samhället anpassades efter det, säger Tariq Abedalkader.En vecka in på ramadan, som i år pågår från 1 september till 30 september, är stämningen på topp hos familjen Abedalkader i Ulricehamn.

– Det blir enklare och enklare för varje dag. Första dagen är svårast, sedan vänjer man sig, säger Tariq Abedalkader som studerar till byggnadsingenjör vid Örebro universitet men är hemma över helgen.

Under ramadan får muslimer, barn och sjuka är undantagna, varken äta eller dricka när solen är uppe. För familjen Abedalkader betyder det just nu att frukost är klockan fyra på morgonen, och middagen klockan åtta på kvällen. De långa dagarna är inte populära hos muslimer, i alla fall inte under ramadan.

– Det är det som är så svårt. Man kan få huvudvärk och man blir yr. Speciellt när det är varmt, säger Tariqs bror Hamzeh med ett snett leende.

Prövningen är den främsta poängen med ramadan.

– Vi fastar för att det är guds vilja. Han vill att vi ska känna hur andra fattiga har det och att vi ska lära oss att kontrollera oss själva och hålla fast vid det vi tror på, säger Hanan, Tariq och Hamzehs mamma

Familjen äger Timmele kiosk och grill, när UT besöker familjen jobbar Mustafa, pappan, och den tredje sonen, Osama, där. Det blir en väldigt konkret prövning under ramadan eftersom de steker hamburgare hela dagen.

– Jo, det är väldigt jobbigt. Men det är det Gud vill få fram, att vi måste kunna hålla oss, säger Hamzeh.

Familjen är från Jenin i Palestina, men kom till Sverige för sex år sedan. Tariq säger att de ville få en möjlighet att studera och komma vidare i livet, vilket konflikten mellan Israel och Palestina hindrat dem från i Jenin. Efter en kort tid i Göteborg placerades de i Trädet och efter att de hade fått uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap flyttade de till Ulricehamn.

De trivs bra här, men just ramadan är svårare att fira i Sverige.

– Det är inte många i Ulricehamn som firar ramadan. När jag gick i skolan och blev hungrig var det jobbigt att se de andra äta, säger Hamzeh.

Tariq fyller i.

– I Palestina var det lugnare i skolan under ramadan. Alla var lite tröttare och skolan anpassades efter det.

I Palestina brukar man alltid äta tillsammans med släkt och vänner under hela ramadan. Här i Sverige firar de Eidfesten, som avslutar ramadan, tillsammans med släktingar i Nässjö, övriga dagar anstränger de sig för att få en god middag med bara familjen. Det blir trerätters varje dag, med soppa som förrätt för att inte chocka magen.

Under ramadan är det också tradition att skänka pengar till behövande.

– Vi brukar skänka pengar till fattiga i Palestina. Vi skickar pengarna till vår farbror som fördelar dem. För det är väldigt svårt att hitta fattiga i Sverige, här ligger de flesta på samma nivå, säger Tariq.
Lyssna på luciakandidaterna

Just nu [Uppdaterad 2010-10-27]

De fem medlemmarna i Ulricehamnsbygdens lucia har påbörjat sångövningarna. Vid den första gemensamma övningen passade UT på att fånga deras stämmor via mikrofon. Lyssna, njut och få en försmak av tiden som väntar.


Regndränkt oktobermarsch

Just nu [Uppdaterad 2010-10-23]

UIF skidors höstvandring Oktobermarschen var en prövning för deltagarna. Inte minst på grund av det aldrig sinande regnet som föll under lördagen. Runt 60 vuxna och hälften så många barn genomförde den drygt åtta kilometer långa vandringen med tillhörande stationer.


Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [2014-12-18]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Just nu

Unga räddningsarbetare i blickfånget

Säkerhetsdagarna i Ulricehamn har varit en höjdare för många unga Ulricehamnare. Se UT:s bildspecial med många barn i räddningsutrustning.

Just nu

Många ville tävla i ljus och mörker

I samband med Earth hour arrangerade UT, Ulricehamns kommun och UEAB en fototävling under temat ljus och mörker. Vinnare blev Louise Gotting. Hennes, och alla andras, bilder ser ni i bildspelen nedan.

Just nu

Toppbesök på UIF:s helgmarsch

UIF:s skidsektion ville med Ulricehamnsmarschen få ulricehamnarna på fötter. De som ställde upp på långpromenaden fick både kluriga utmaningar, kittlande äventyr och ett toppbesök längst upp på skidbacken. UT fångade många av deltagarna på bild.

Just nu

Höstmarknad i ruskväder

Regn och rusk kännetecknade årets höstmarknad i Ulricehamn. Trots det var det på förmiddagen en hel del folk ute. Några av de politiska partierna var ute med lotter, enkäter eller bara information. Ståndet med traditionella marknadskarameller lockar fortfarande.