Guldgrävaren for till Nya Zeeland

Just nu 2009-09-05 | Uppdaterad 2009-09-09

Allt är inte guld som glimmar, men under sista resan till Nya Zeeland hittade Hasse Carlbom faktiskt både guld, gröna skogar och jade.Han har bara ett krav till hustrun när han ska åka på semester. Landet dit de åker ska vara geologiskt intressant. Numera är sten både hans hobby, hans huvudintresse och hans arbete.
– Innan jag reser brukar jag läsa in mig på området. Inför resan till Nya Zeeland var det främst guld och jade som vi var intresserade av att hitta, säger Hasse Carlbom som faktiskt har Sveriges största stenbutik. 1200 olika sorters – sten.
Nya Zeeland är till stora delar uppbyggt av vulkanisk sten från olika tidsåldrar och ön har haft en guldrusch på 1800-talet liknande den i Nord Amerika. Ändå är det inte lika känt för sitt guld.
– På Nya Zeeland fanns ett problem för den som ville leta guld. Maorierna tog livet av dem, säger Hasse Carlbom.
Mest guld hittade Hasse Carlbom på Nordön och ändå är det inga stora mängder det handlar om, men för Hasse räcker det att det finns lite guld insprängt i stenen. Han plockar hem den och säljer till samlare som är intresserade av både sten och guld från just den platsen.
Inför guldjakten tittade Hasse på gamla kartor över brytområden. Eftersom det mesta i områdena är länsat så håller han sig till utkanten, ofta på stranden.
– På Sydön hittade vi jade längs strandkanten, säger han.
Jade är en hård men seg sten som bland annat används i kinesisk konst och till smycken. Det är främst till smycken som Hasse Carlbom tänker använda den jade han låtit frakta hem.
– Det finns inga pengar i att försöka göra konst. För det första tar det alldeles för lång tid och för det andra så är tekniken svår att lära sig, säger Hasse Carlbom.
Hasse spenderade några dagar på Nya Zeeland på ett snideri där han lärde sig slipteknik för att snida i jade och utbytte idéer och erfarenheter med snidarna där. Den vackra jaden som ser ut som vilken sten som helst men med lite grönt som lyser igenom, ska nu bli smycken.
– Innan jag går ut för att leta brukar jag titta en stund på mineraler som hittats i området. Så att ögat ska vänja sig vid hur hur de kan tänkas se ut oslipade, säger Hasse.
På nya Zeeland pågår modern gruvdrift av guld där stora bolag bryter betydligt större mängder än de Hasse hämtar hem, och faktum är att även här i Sverige letar nu storbolag efter just guld och även diamant.
Utförseln av stenarna var inte något problem för Hasse Carlbom. Han tar oftast med så små mängder att de klassas som mineralprover.
– Tullen har väl stoppat mig någon gång. Vi hade en lastbil då och de började att öppna lådorna. "Har du sten i alla?" frågade de. "Jo, svarade jag." "Åk, sa de."
Hasse skrattar och muttrar:
– De fattar liksom inte grejen. De tycker bara det är sten.
Fast för Hasse är det faktiskt inte bara sten. Värdet ligger både i det man kan göra med den: smycken och prydnader, i glädjen att forma den, men även i den del av jordens historia den berättar.
– Jag är hopplös med namn på folk, men jag kan minnas det exakta utseendet på en sten som mina händer slipat till och som sedan hamnar i något smycke, skrattar han.
Lyssna på luciakandidaterna

Just nu [Uppdaterad 2010-10-27]

De fem medlemmarna i Ulricehamnsbygdens lucia har påbörjat sångövningarna. Vid den första gemensamma övningen passade UT på att fånga deras stämmor via mikrofon. Lyssna, njut och få en försmak av tiden som väntar.


Regndränkt oktobermarsch

Just nu [Uppdaterad 2010-10-23]

UIF skidors höstvandring Oktobermarschen var en prövning för deltagarna. Inte minst på grund av det aldrig sinande regnet som föll under lördagen. Runt 60 vuxna och hälften så många barn genomförde den drygt åtta kilometer långa vandringen med tillhörande stationer.


Huvudnyheter just nu

Just nu

Unga räddningsarbetare i blickfånget

Säkerhetsdagarna i Ulricehamn har varit en höjdare för många unga Ulricehamnare. Se UT:s bildspecial med många barn i räddningsutrustning.

Just nu

Många ville tävla i ljus och mörker

I samband med Earth hour arrangerade UT, Ulricehamns kommun och UEAB en fototävling under temat ljus och mörker. Vinnare blev Louise Gotting. Hennes, och alla andras, bilder ser ni i bildspelen nedan.

Just nu

Toppbesök på UIF:s helgmarsch

UIF:s skidsektion ville med Ulricehamnsmarschen få ulricehamnarna på fötter. De som ställde upp på långpromenaden fick både kluriga utmaningar, kittlande äventyr och ett toppbesök längst upp på skidbacken. UT fångade många av deltagarna på bild.

Just nu

Höstmarknad i ruskväder

Regn och rusk kännetecknade årets höstmarknad i Ulricehamn. Trots det var det på förmiddagen en hel del folk ute. Några av de politiska partierna var ute med lotter, enkäter eller bara information. Ståndet med traditionella marknadskarameller lockar fortfarande.