Stig Arvidsson njuter av tillvaron hemma på Lyckebo utanför Marbäck. Hjärttransplantationen har av allt att döma lyckats hundraprocentigt.

En operation på liv och död

Just nu 2009-03-16 | Uppdaterad 2009-03-16

I november förra året fick Stig Arvidsson på Lyckebo i Marbäck ett nytt hjärta. I samma stund fick han livet tillbaka.


FAKTA

Profil - Stig Arvidsson

Ålder: 58

Bor: Lyckebo Antesbo, Marbäck

Familj: Hustrun Gunilla, dottern Frida med sambon Peter och barnbarnet Edvin 2 år, sonen Frank. Med Gunillas pappa Per inräknad bor fyra generationer i Antesbo.

Arbetar: Som truckförare på Pipelife i Ölsremma, även som månskensbonde.

Intressen: Skogen och naturen. Till sommaren ska Stig ta fram motorcykeln som fått stå stilla i tre år.

Värsta episoden under sjukdomstiden: "Nätterna innan jag åkte in till Borås före transplantationen. Jag kunde inte sova, hade vätska i lungorna och var helt slut. Hade det gått längre än det gjorde är jag inte säker på att jag varit stark nog för en transplantation"

Bästa episoden under sjukdomstiden: "När jag vaknade efter operationen. Jag kände att jag var ny. Jag åt mer redan dagen efter än jag gjort någon gång det senaste året."


För bara två år sedan levde Stig Arvidsson ett aktivt liv. Både på sitt arbete vid Pipelife i Ölsremma och med familjen hemma på gården Lyckesbo i Antesbo utanför Marbäck. Stig gillade att vara i skogen och hugga i med sysslorna som månskensbonde.

Under 2007 började kroppen säga ifrån. Stig orkade inte som förut. Han blev andfådd av minsta lilla ansträngning.

– Det kom smygande. Till sist gick det inte längre, säger Stig som sökte sig akut till vårdcentral i Ulricehamn.

Efter ett par vändor till både Ulricehamn och Borås konstaterades att Stig led av hjärtsvikt. Han blev inlagd i omgångar och han fick medicin för att däremellan kunna leva ett någorlunda normalt liv.

– Hälsotillståndet gick upp och ned och humöret likaså, säger Stig.

I det stora hela blev han ändå gradvis sämre. Den jobbiga hostan tilltog och han kände att det blev allt tyngre att andas. Nästa smäll kom i juni förra året, på en skogsträff i Härna.

– Jag kände att jag blev yr och dålig. Huvudet hängde inte med.

Efter en snabb ambulansfärd till Borås konstaterades att Stig fått en mindre stroke. Orsaken stod sannolikt att hitta i att hjärtat fungerade för dåligt. Som tur var fick Stig en snabb trombolysbehandling och han fick inga långvariga sviter.

Stroken gjorde att Stig fick åka till Göteborg och Sahlgrenska för en grundligare undersökning av hjärtat. Han låg inlagd en vecka och han förstod att prognosen inte var bra.

– Jag trodde jag skulle få en pacemaker eller nåt liknande. Det kunde inte fortsätta så som det var.

Beskedet var mer omvälvande än så. Stigs hjärta var så dåligt att det inte skulle fungera länge till. En transplantation var hans enda hopp.

– Jag blev uppsatt på väntelistan den 7 oktober. Prognosen i bästa fall var att det skulle kunna bli operation framåt februari, säger Stig som nu var mycket sämre.

– Nätterna var olidliga. Jag kunde inte ligga och sova utan fick sitta framåtlutad i en stol i vardagsrummet. På dagarna var jag helt slut.

I början av november blev Stig på nytt inlagd i Borås. På kvällen den 4 november fick han beskedet. Det fanns ett hjärta som skulle passa honom i Mellansverige.

– Allt måste ske på fyra timmar. Samtidigt som hjärtat började åka från ett sjukhus norröver så lastades jag in i ambulans i Borås. Klockan tre på natten rullades jag in bland grönklädda personer i en operationssal på Sahlgrenska, säger Stig.

Operationen var klar klockan nio på morgonen. Stig vaknade ur narkosen samma eftermiddag. Det är tidigt efter en så omfattande operation.

– Helt otroligt var min första tanke. Jag har aldrig upplevt ett så lättvindigt ingrepp. Det var en helt annan känsla i kroppen, från första stund. Jag var en ny människa.

Frånsett någon enstaka dag när medicineringen skulle ställas in har Stig mått bra efter operationen. Prover visar att allt fungerar som det ska och kroppen har inte en enda gång gjort någon ansats till att stöta bort det nya organet.

Den 5 december återvände han till gården på höjderna sydost om Marbäck. Att få återvända hem till fru, barn- och barnbarn var enormt.

– Det går inte att beskriva. Att få gå ut och gå en kort sväng i skogen och att få hålla mitt lilla barnbarn Edvin här hemma. Härligt, säger Stig och tittar ut genom fönstret mot huset där dottern och barnbarnet bor.

Rehabiliteringen har fortsatt gått bra. Planen är att Stig ska börja jobba deltid igen framåt sommaren och skogspromenaderna har redan blivit längre.

– Att bara komma ut i skogen ihop är fantastiskt nu. Vi behöver inte åka jorden runt eller köpa dyra presenter till varandra. Efter en sådan här resa är det lätt att uppskatta det lilla i tillvaron, säger Stigs fru Gunilla.

– En sådan här sak går man igenom tillsammans. Jag tror det har varit minst lika jobbigt för mina anhöriga som för mig. Gunilla har varit fantastisk, kontrar Stig.

Förutom Gunilla har också ett TV-team följt Stigs resa till ett nytt liv med ett nytt hjärta. Programserien heter "På liv och död" och sänds i SVT. Avsnittet med Stig från marbäck sänds på torsdag i den här veckan.

– Jag gav tidigt ett positivt svar på frågan om det var okej att bli filmad om det blev en transplantation och jag ångrar mig inte i dag. Jag hoppas att det kan hjälpa andra som kan komma i samma situation.

Stig och Gunilla har fått se programmet i förväg. Då kom känslorna fram.

– Jag grät hela tiden. Det gick inte att hålla tillbaka tårarna, säger Stig.

Han tittar på Gunilla och den blicken säger mer än den senaste timmans alla ord. Stig Arvidsson har fått en andra chans i livet.
Lyssna på luciakandidaterna

Just nu [Uppdaterad 2010-10-27]

De fem medlemmarna i Ulricehamnsbygdens lucia har påbörjat sångövningarna. Vid den första gemensamma övningen passade UT på att fånga deras stämmor via mikrofon. Lyssna, njut och få en försmak av tiden som väntar.


Regndränkt oktobermarsch

Just nu [Uppdaterad 2010-10-23]

UIF skidors höstvandring Oktobermarschen var en prövning för deltagarna. Inte minst på grund av det aldrig sinande regnet som föll under lördagen. Runt 60 vuxna och hälften så många barn genomförde den drygt åtta kilometer långa vandringen med tillhörande stationer.


Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [I dag 06:15]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Just nu

Unga räddningsarbetare i blickfånget

Säkerhetsdagarna i Ulricehamn har varit en höjdare för många unga Ulricehamnare. Se UT:s bildspecial med många barn i räddningsutrustning.

Just nu

Många ville tävla i ljus och mörker

I samband med Earth hour arrangerade UT, Ulricehamns kommun och UEAB en fototävling under temat ljus och mörker. Vinnare blev Louise Gotting. Hennes, och alla andras, bilder ser ni i bildspelen nedan.

Just nu

Toppbesök på UIF:s helgmarsch

UIF:s skidsektion ville med Ulricehamnsmarschen få ulricehamnarna på fötter. De som ställde upp på långpromenaden fick både kluriga utmaningar, kittlande äventyr och ett toppbesök längst upp på skidbacken. UT fångade många av deltagarna på bild.

Just nu

Höstmarknad i ruskväder

Regn och rusk kännetecknade årets höstmarknad i Ulricehamn. Trots det var det på förmiddagen en hel del folk ute. Några av de politiska partierna var ute med lotter, enkäter eller bara information. Ståndet med traditionella marknadskarameller lockar fortfarande.