Dammsugarjakt på femtioöringar

Just nu 2010-03-22 | Uppdaterad 2010-03-22

Nu töms Hössna på femtioöringar. Det är eleverna på skolan som samlar in mynten, för att sedan skänka pengarna till välgörenhet.
– Det är viktigt att engagera sig, säger Agneta Gülich, lärare för klass 5.Om ett halvår går det inte längre att betala med femtioöringar. Eleverna i klass 5 på Hössna skola samlar in mynten och skänker pengarna till bland annat Bris.

FAKTA

30 september försvinner möjligheten att betala med femtioöringar.
340 miljoner femtioöringar finns i omlopp i Sverige. Det är 170 miljoner kronor.
Kampanjen Dammsug Sverige försöker samla in mynten innan de blir värdelösa.
De insamlade pengarna skänks till Bris, Childhood och SOS Barnbyar.
Kommuner och skolklasser kan vara med och tävla om att samla in så mycket pengar som möjligt.


I slutet av september blir femtioöringen ogiltig som betalmedel, men för att inte pengarna bara ska gå upp i rök pågår just nu kampanjen "Dammsug Sverige", som uppmanar klasser och kommuner runt om i landet att samla in mynten.
Klass 5 på Hössna skola är med i kampanjen och nyligen fick eleverna varsin sparbössa, utformad som en stor femtioöring, att lägga slantarna i.
Knepen för att samla pengar är många. En elev hittade en stor hög med bortglömda mynt hemma hos farmor och farfar, en annan ställde sig utanför Ica och skramlade med bössan. Att knacka dörr hos grannarna är det många som gör.
När bössorna är fyllda öppnas de med konservöppnare och pengarna räknas.
– Då får vi en mattelektion också, konstaterar klassens lärare Agneta Gülich.
Hittills har ingen bössa fyllts, men några av de som UT känner på är riktigt tunga. Agneta Gülich tror sig ha en förklaring till framgångarna:
– Femtioöringar har ju inte allt för stort värde, så det gör inte så ont att skänka, säger hon.
Att pengarna går till välgörenhet gör det också lättare att få folk att bidra, tror flera av eleverna.
För att det ska bli extra motiverande att samla femtioöringar pågår en tävling mellan alla skolklasser i Sverige, där klassen som samlar in mest vinner en djurparksresa.
Lyssna på luciakandidaterna

Just nu [Uppdaterad 2010-10-27]

De fem medlemmarna i Ulricehamnsbygdens lucia har påbörjat sångövningarna. Vid den första gemensamma övningen passade UT på att fånga deras stämmor via mikrofon. Lyssna, njut och få en försmak av tiden som väntar.


Regndränkt oktobermarsch

Just nu [Uppdaterad 2010-10-23]

UIF skidors höstvandring Oktobermarschen var en prövning för deltagarna. Inte minst på grund av det aldrig sinande regnet som föll under lördagen. Runt 60 vuxna och hälften så många barn genomförde den drygt åtta kilometer långa vandringen med tillhörande stationer.


Huvudnyheter just nu

Fler bilder från Betlehem

Nyheter [I dag 06:15]

Se fler bilder från Betlehem. Alla bilder av Pernilla Rudenwall Petrie.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Just nu

Unga räddningsarbetare i blickfånget

Säkerhetsdagarna i Ulricehamn har varit en höjdare för många unga Ulricehamnare. Se UT:s bildspecial med många barn i räddningsutrustning.

Just nu

Många ville tävla i ljus och mörker

I samband med Earth hour arrangerade UT, Ulricehamns kommun och UEAB en fototävling under temat ljus och mörker. Vinnare blev Louise Gotting. Hennes, och alla andras, bilder ser ni i bildspelen nedan.

Just nu

Toppbesök på UIF:s helgmarsch

UIF:s skidsektion ville med Ulricehamnsmarschen få ulricehamnarna på fötter. De som ställde upp på långpromenaden fick både kluriga utmaningar, kittlande äventyr och ett toppbesök längst upp på skidbacken. UT fångade många av deltagarna på bild.

Just nu

Höstmarknad i ruskväder

Regn och rusk kännetecknade årets höstmarknad i Ulricehamn. Trots det var det på förmiddagen en hel del folk ute. Några av de politiska partierna var ute med lotter, enkäter eller bara information. Ståndet med traditionella marknadskarameller lockar fortfarande.