Just nu

Dammsugarjakt på femtioöringar

Just nu Artikeln publicerades

Nu töms Hössna på femtioöringar. Det är eleverna på skolan som samlar in mynten, för att sedan skänka pengarna till välgörenhet.
– Det är viktigt att engagera sig, säger Agneta Gülich, lärare för klass 5.

I slutet av september blir femtioöringen ogiltig som betalmedel, men för att inte pengarna bara ska gå upp i rök pågår just nu kampanjen "Dammsug Sverige", som uppmanar klasser och kommuner runt om i landet att samla in mynten.
Klass 5 på Hössna skola är med i kampanjen och nyligen fick eleverna varsin sparbössa, utformad som en stor femtioöring, att lägga slantarna i.
Knepen för att samla pengar är många. En elev hittade en stor hög med bortglömda mynt hemma hos farmor och farfar, en annan ställde sig utanför Ica och skramlade med bössan. Att knacka dörr hos grannarna är det många som gör.
När bössorna är fyllda öppnas de med konservöppnare och pengarna räknas.
– Då får vi en mattelektion också, konstaterar klassens lärare Agneta Gülich.
Hittills har ingen bössa fyllts, men några av de som UT känner på är riktigt tunga. Agneta Gülich tror sig ha en förklaring till framgångarna:
– Femtioöringar har ju inte allt för stort värde, så det gör inte så ont att skänka, säger hon.
Att pengarna går till välgörenhet gör det också lättare att få folk att bidra, tror flera av eleverna.
För att det ska bli extra motiverande att samla femtioöringar pågår en tävling mellan alla skolklasser i Sverige, där klassen som samlar in mest vinner en djurparksresa.