Jord & Skog

Lokal humle blir bärs från Börstig

Börstig Artikeln publicerades
Allan Grimling planerar att utveckla humleodlingen hemma på Skattegården utanför Trädet. 6 bilder
Foto:Pernilla Rudenwall
Allan Grimling planerar att utveckla humleodlingen hemma på Skattegården utanför Trädet.

Årets skörd av humle på Skattegården i Börstig har levererats till ett lokalt mikrobryggeri i närheten. Nu används den värdefulla råvaran till öl.

Några gröna sticklingar sticker upp ur den feta matjorden. Strax intill håller årets plantor på att tappa sina bruna blad efter årets skörd. Nu får rötterna växa till sig inför nästa års växtsäsong.

Allan Grimling, humleodlare i liten skala, berättar att han mest av en tillfällighet började odla humle.

– Det växte humle lite varstans här på gården. Jag berättade för en jobbarkompis, som tipsade mig om ett lokalt bryggeri, berättar han.

Det visade sig att bryggaren, Andreas Gustafsson i Påverås, var intresserad av den humle som växte på gården.

– I hans bransch är lokalodlad humle tydligen något eftertraktat, säger Allan Grimling.

Här och var står små vindsnurror, sådana som barn har på sina cyklar, för att skrämma bort sorken. Sork är det största hotet mot humleodlingen, eftersom gnagaren äter rötterna.

På gräsmattan är några störar nerkörda i plaströr i marken. Det är granar där barken skalats av. Mellan dem, cirka nio meter upp, löper en lina. Genom att binda upp plantorna kan de klättra och utveckla grenar. På dessa växer de kottar som sedan skördas som humle.

– Än så länge är detta en sidoverksamhet. Jag jobbar heltid i dag, men har planer på att försöka utveckla humleodlingen, säger Allan Grimling.

Innan han tog över gården 2015 visste han inget om humleodling. Så det har blivit ett experimenterande för att prova sig fram. Någon kurs har det också blivit.

Första året gav endast en liten skörd. Men humlen testades av det lokala bryggeriet, och det gav mersmak.

Årets skörd gav 2,3 kilo. Till en liter färdig öl behövs cirka 5 gram humle. Odlingen från Allan Grimling resulterade alltså i drygt 500 liter lokalproducerat öl.

– Att få avsättning för humlen verkar inte vara några problem. Det är populärt med mikrobryggerier som levererar öl, konstaterar Allan Grimling.

Även om det ännu inte är en verksamhet som är ekonomiskt självbärande, så ser Allan Grimling ändå ett värde i odlingen.

– Det roligaste är att man får vara en del av en närproduktion. Att det sedan blir ett gott öl ser jag som en extra bonus, säger han.