Insändare

Insändare: EU behövs för klimatets skull

Insändare Artikeln publicerades
Det är redan mycket torrt i delar av Sverige, skriver Roland Eriksson (L).
Foto: Markus Franzén
Det är redan mycket torrt i delar av Sverige, skriver Roland Eriksson (L).

I delar av Sverige är det redan torka. Stora skogsbränder rasar fast det bara är vår. Och mycket tyder på att det extrema väder vi haft nu flera somrar i rad inte är vilket väder som helst, utan något som är skapat av oss människor.

Klimatförändringarna leder till extremväder och naturkatastrofer, i Sverige och i resten av världen. Det påverkar allt liv på jorden.

Vi har ingen tid att förlora. Ska vi klara detta måste vi samarbeta. Utsläppen stannar inte vid gränserna, och då måste politiken följa med.

Liberaler säger ja till Europa när andra partier tvekar, klagar eller vill ha det lite lagom. Vi vill tvärtom ha mer samarbete. För det duger inte att jobba ihop lite lagom om vi ska lösa de riktigt stora frågorna. Det finns nämligen inget lagom med klimatkrisen.

EU ska ta ledningen för klimatet. Liberalerna är det enda parti som vill införa en europeisk koldioxidskatt. Då kan EU också med trovärdighet trycka på för att fler länder ska följa efter. Med gemensamma beslut kan vi också få ner plastanvändningen, bli av med kolkraften, göra jordbruket miljövänligare och få till smartare och renare transporter.

Vi behöver mer EU-samarbete, inte mindre, och vi måste rösta fram politiker som vill använda EU för att göra skillnad.

Roland Eriksson

Liberalerna Ulricehamn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.