God morgon

Privata miljoner ger skjuts åt Skövde

God morgon Artikeln publicerades
Skövde satsar hårt på vinterturism och har en stor bredd i sitt utbud. Privata och kommunala storinvesteringar ska tillsammans tillföra området 400 miljoner kronor före år 2020. Kommunen hoppas att till exempel Blängsmossen, på bilden, ska få fler besökare.
Foto:Privat
Skövde satsar hårt på vinterturism och har en stor bredd i sitt utbud. Privata och kommunala storinvesteringar ska tillsammans tillföra området 400 miljoner kronor före år 2020. Kommunen hoppas att till exempel Blängsmossen, på bilden, ska få fler besökare.

En privat jätteinvestering har satt rejäl fart på Skövde kommun. I förra veckan offentliggjordes en satsning på totalt 400 miljoner kronor på Billingen. Skaraborgs nummer ett är Ulricehamns största vinterkonkurrent.

Ända sedan sanatoriets dagar har vi som bor i Ulricehamn pratat om staden som södra Sveriges vinterparadis. Den höga höjden, alpina anläggningspionjärer och en stark längdskidtradition har varit faktorer som underblåst paradispratet.

Och pratet är inte tomma ord. Med södra Sveriges bästa skidbacke i Ulricehamns skicenter och ett alldeles utmärkt längdskidcentrum vid Lassalyckan är Ulricehamn en mycket bra vintersportstad. Världscupen i skidor två av de tre kommande åren kommer också sätta fokus på Vinterulricehamn på ett mer kraftfullt sätt än någonsin tidigare.

Trots att det är mycket som går Ulricehamns väg gäller det att inte slå sig till ro. I förra veckan presenterades en satsning i megaformat vid en presskonferens i Skövde. Billingen och dess friluftsområde står i centrum för satsningen som i pengar räknas samman till 400 miljoner. 250 av de miljonerna är privata pengar som hotellägaren till First hotel i Skövde hostar upp. Alla rum ska byggas om och det ska byggas 160 nya, sannolikt i ett spektakulärt torn med utsikt över staden. Därtill ett kongresshus med plats för 1 200 personer. Kommunen satsar 150 miljoner på längre slalombacke, nytt konstsnösystem och ett nytt Vasaloppscenter som ska bli motionsnavet på Billingen. Med tanke på att Skövde redan har Sveriges bästa äventyrsbad och ligger väl till rent geografiskt och kommunikationsmässigt finns det all anledning för Ulricehamn, Isaberg och andra vinteraktörer att följa utvecklingen med intresse.

Noterbart i Skövdes planer är att en viktig del i investeringen görs av en privat aktör. Att det privata näringslivet vill vara med och utveckla en kommun är livsavgörande. I debatten om försäljningen av Stubos fastigheter kring Grodparken har en sak fått alldeles lite ljus på sig. För Ulricehamns del är det synnerligen värdefullt att en stark privat aktör investerar hundratals miljoner i stadens centrum. Investeringar som Stubo inte mäktar med. Det är den största anledning att Stubo bör sälja.

Utvecklingen av stadskärnan med ett glastak och, den jämför med Skövde blygsamma, utvidgningen av Nya kurhotellet är privata investeringar som kan få goda turisteffekter. Welands Ståls köp av Ulricehamns skicenter, vars turer ni nu kan följa på sidan UT för 25 år sedan, är ett historiskt gott exempel.

Det offentliga klarar inte att på egen hand skapa en attraktiv kommun. Privata muskler väger ofta lika tungt.