God morgon

Carina Carlzon: Lär av barnens väderlek

God morgon Artikeln publicerades

Vuxna kan lära av barn. Se på hur de små hanterar iskyla och lek dig fram genom rysskylan.

Skriv aldrig om väder!

Den uppmaningen ringer i mina öron trots att det är över 18 år sedan läraren Pelle Sundberg uttalade orden i Mittuniversitetets lokaler i Sundsvall. Det var tvåsiffriga minusgrader och snö utanför lektionsfönstren.

Vrider jag på huvudet från min kontorsplats i dag ser jag vita trottoarer och kvicksilvret har varit stadigt under tiostrecket i några dagar.

Jag bestämmer mig för att strunta i Pelles order.

Temperaturen har varit ett självklart samtalsämne den senaste veckan.

Handlar det inte om hur kallt det har varit sitter folk med mobilen i handen och kollar närmsta väderapp för att se hur kallt det ska bli kommande dagar.

Beteendet är oförklarligt.

Golvvärme, duntäcke och stolsvärme i bilen är bara toppen av produkterna som ser till att vi sällan behöver vistas i ett klimat som understiger 18 grader.

Ja, jag vet att en del arbetar utomhus, läs sidan fem. Ni har all min respekt, inte bara när kvicksilvret kryper långt under nollan.

Men de som tjattrar mest över minusgrader arbetar på kontor och deras längsta utomhusvistelse är de 14 stegen från ytterdörren till den på uppfarten parkerade bilen. Möjligen får de gå 98 steg från en p-plats till arbetsplatsen. Då har de haft en kupévärmare i bilen och placerat rumpan på en eluppvärmd stol.

Förutom lönearbetande vuxna med utomhusjobb vågar jag påstå att barn visar vägen i köldfrågan. Min erfarenhet är att de utan problem åker, gräver, skottar och leker på samma sätt om det är minus 14 grader eller regn och två plusgrader.

Kan det vara så enkelt att barn inte stirrar sig blinda på siffror i väderappar och prognoser, utan lever i stunden?

Veckans...

ja. Artisterna som kommer till Hermans lada.

nej. Intresset för att parkera trafiksäkert vid Willys och Nordic Wellness är obefintligt.