God morgon

Anna Claesson: Verklighetens korta kändisar gör oss andra höga

God morgon Artikeln publicerades

"Han var kortare i verkligheten."

Bara en av många vanliga åsikter som brukar dyka upp efter att man sprungit på en kändis. Men, vad är det egentligen som gör oss så fascinerade av just kändisar?

Biskopen, Paolo Roberto och Helena Bergström. Kändisar som antingen har varit på besök i Ulricehamn senaste veckan, eller som kommer att komma hit. På torsdag väntas det nämligen bli stjärntätt i stan när röda mattan rullas ut och Helena Bergströms nya film Vilken jävla cirkus, har världspremiär. Något som skapade så mycket intresse att folk köade en kylig morgon för att få tag på biljetter.

Men vad är det som drar oss till kändisarna? Som gör att Paolo Roberto drog fullt hus i Dalstorp och att människor kommer att rada upp sig utanför Folkets hus på torsdag? Vad är det med stjärnorna som gör att vi reagerar så?

Förra hösten var jag i New York en helg. Knallade längs med avenyerna och mötte plötsligt Julianna Marguilies – känd från tv-serierna Cityakuten och The Good Wife. Jag ryckte mitt sällskap i ärmen men han fattade inget. Frustrerande, minst sagt. Tio meter längre fram stannade vi framför ett övergångsställe där en kvinna redan väntade. Hon hade sett att jag också kändisspanade och högg tag i mig direkt. Hon var bara tvungen att dela med sig och jag kände samma sak. Vi delade fascinationen och nyfikenheten och fick oss dagens skratt. Härligt så.

Enligt faktaboken Kändisjakten så triggas belöningscentret i hjärnan på samma sätt som av droger när vi konsumerar just kändisskvaller. Och att se en kändis i verkligheten är en del i sådan konsumtion. Enligt Kändisjakten så beror det delvis på att vi njuter av att se vackra människor och med de positiva associationer vi får kring vissa stjärnor, som utstrålar framgång, välstånd och självsäkerhet. Dessutom kittlar skvallret vår nyfikenhet som vi har på andra människor. Med andra ord – att se en kändis får oss att må lite bättre.

Och hur var Julianna Marguilies då? Precis som Helena Bergström, Wynona Ryder och Ethan Hawke som jag också sprungit på. Supersnygga. Och kortare i verkligheten.

VECKANS...

Bästa: Sverige spelar sista gruppspelsmatchen i VM-kvalet mot Nederländerna i kväll. Har vi tur tappar Frankrike poäng och Sverige går direkt till mästerskapet.

Värsta: Att det börjat dyka upp artiklar om att vinterkräksjukan är på ingång. Tvätta händerna hörni!