God morgon

Anna Claesson: Vem tusan bryr sig om vad lucian har mellan benen?

God morgon Artikeln publicerades

"Skitfånigt. Ledsamt. Mongo." …Folk kunde inte hålla sig från att spy galla på nätet över att Tingsholmsgymnasiet i år har en manlig lucia. Sorgligt.

I morgon är det dags. Lucialinnen har letats fram, konstaterats vara för korta, nya har inhandlats, och strukits. Sånger har tragglats på skolor, förskolor och i körer. 13 december ska lucia uppmärksammas och i år väljer Tingsholmsgymnasiet att göra det med en manlig lucia längst fram i tåget.

Moltas Björklund från Dalstorp ska bära kronan och sjunga tillsammans med 25 andra elever. UT skrev om nyheten förra veckan och den fick även spridning i andra lokala medier. På en av dessas Facebooksidor går det att läsa människors reaktioner på nyheten om den manliga lucian. De flesta gillar det och har skrivit hejarop till Moltas. Andra inte.

– Skitfånigt.

– Jag är så upprörd att jag får ont i magen.

– Ledsamt.

– Mongo.

Ovanstående är några av kommentarerna som plitats ner.

Hur man kan ta något positivt och värmande som en ung människa vill stå för och vända det till något negativt bara för att du själv vill att saker ska vara som de alltid har varit, är bortom mitt förstånd.

Lucia kommer från ordet lux som betyder ljus. Det är en högtid som firas för att sprida ljus under årets mörkaste tid. Ljus och värme. Det kan onekligen behövas i rådande samhällsklimat och årstid. Då spelar det väl ingen som helst roll vem som vill sprida den värmen och det budskapet?

Att en man inte skulle kunna vara lucia är precis lika löjligt som att en kvinna inte kan vara polis, präst eller president. Visst, det är åsikter som många har haft, och kanske fortfarande har. Men, det visar på en förlegad människosyn och en sunkig inställning till könsroller.

De senaste åren har allt fler luciatåg fått läggas ner på grund av brist på intresse. Vi borde vara glada att någon ens vill vara lucia. Att de vill lägga ner tid på att göra något för någon annan. Att ta sin energi och omvandla den till ett leende och en stämningsfull sång kan inte vara något annat än fint.

Så, till dig som fick ont i magen av den här nyheten eller tycker att det är "mongo" – var tacksam för att Moltas och hans tåg ställer upp och ger av sig själva för att sprida ljus och värme. Fokusera på det i stället för vad han har mellan benen så får du säkert också en fin luciastund.

Veckans:

Bästa: Långa promenader i vinterlandskapet. Lyckas man bara undvika snötäcka lerpölar är allt fulländat.

Julkänsla: Får ni av UT på lördag då vår julbilaga dimper ner i brevlådan. Där får ni allt från glöggtest och kransbindning till läsvärda reportage.