God morgon

Anna Claesson: Fotografernas ögonblick säger mer än våra ord

God morgon Artikeln publicerades

En bild säger mer än tusen ord – ett slitet uttryck som nästan helt tappat sin mening. Men, i dagens medielandskap där det skärs ner på fotografer i rasande snabb takt, är det där slitna uttrycket faktiskt något att putsa upp och stenhårt hålla fast vid.

"Jag letar efter människor och ögonblick helt enkelt." Citatet är hämtat från sidan 10 i dagens UT – ur porträttet med fotografen Ulf Odenspjut. Han har fotograferat hela sitt liv och specialiserat sig på att fånga de där ögonblicken som dyker upp lika snabbt som de försvinner. Ögonblick som kan förmedla allt från ljusaste glädje till avgrundsdjup sorg. En konst om något. Samma känsla som vi skribenter får kämpa oändligt med för att få fram med enbart ord. Ulf är dessutom fotograferad på ett spännande och snyggt sätt av UT:s fotograf Pernilla Rudenwall. Garanterat en bild som kommer att få många att stanna till på just den sidan och bli nyfikna på även resten av Ulfs berättelse.

Det där är dock något som prioriteras ned på allt fler tidningar. För några månader sedan blev jag uppringd av en reporter på tidningen Journalisten. Han ville veta hur många fotografer vi har anställda. UT har en. Det är allt mer ovanligt, visade det sig efter Journalistens sammanställning. På bara fyra år har antalet fotografer anslutna till Journalistförbundet minskat från 860 till 656.

I ekonomiskt tuffa tider har den goda fotojournalistiken hamnat i skymundan och skurits bort. Många tidningsledningar anser att reportrarna kan sköta även fotograferandet. Det är både tråkigt och en utveckling som går åt helt fel håll. Visst, vem som helst kan rikta en kamera och trycka på en knapp. Men, det är ytterst få som har kunskaperna och blicken för vad som är en bra bild och kan hitta ögonblicken som får oss andra att haja till. Istället har innehållet i många tidigare tilltalande tidningar förvandlats till en grå massa. Något UT kämpar stenhårt för att undvika.

I ett samhällsklimat där vi översköljs av bilder överallt och hela tiden, är det allt viktigare. Tappar vi närvaron och känslan som en bra bild ger, får vi kämpa allt hårdare för att fånga och hålla fast läsarna. Då spelar det ingen roll om vi så skriver tusen viktiga ord.

VECKANS:

Initiativ: Kollegan som ser till att redaktionen gör plankan och diverse andra (s)vettiga övningar varje dag. Det behöver vi klena kontorsråttor.

Tristaste fototrend: Att UT:s bilder stjäls och läggs ut på sociala medier. Upphovsrätt någon?