God morgon

Anna Claesson: Dialekten som fick mig att förlänga tv-abonnemanget

God morgon Artikeln publicerades
Foto:Jessica Gow / TT

Jag var bestämd. Hade tänkt över det länge och väl innan jag äntligen tog mig tid att ringa och säga upp tv-abonnemanget. Men, när man möts av Sveriges sexigaste dialekt är det svårt att värja sig.

I flera månader hade jag tänkt på det. Säga upp det onödiga tv-abonnemanget som inte utnyttjas. Jag tittar aldrig på ”gammel-tv” längre utan enbart genom diverse strömningstjänster. Alltså ville jag bli av med de onödiga tv-kanalerna och dessutom spara över 300 spänn i månaden. Klockren lösning.

Trodde jag, ja. Men, när personer med Sveriges sexigaste dialekt jobbar i tv-leverantörens kundtjänst är det i princip omöjligt att värja sig. Tre gånger har jag försökt säga upp diverse tjänster därifrån. Varenda gång har den där charmiga norrländskan fått mig att tänka om. Därför sitter jag fortfarande här med alldeles för många kanaler som jag tittar alldeles för sällan på.

Det är inte bara jag som faller för dialekter, och just specifikt norrländska. 2015 gjorde dejtingsajten Mötesplatsen en omröstning med frågeställningen ”Vilken är den sexigaste dialekten?”. 5 000 personer svarade och med hela 22 procent tog norrländskan hem omröstningen framför göteborgska och värmländska (Och ja, jag vet att norrländskan har oändligt många variationer men för oss som bor söderut kan det vara svårt att särskilja de olika varianterna när vi inte stöter på dem dagligdags).

Vad är det då som gör just norrländskan så het? Kanske fåordigheten och den lugna, trygga melodin? Vad som är kristallklart är i alla fall att vi västgötar inte har mycket att hämta när det kommer till sexigt snack. Vi kan dock glädjas åt att våra grannar från Halland och Östergötland hamnar ännu längre ner på listan.

Med andra ord, det var inget mindre än ett genidrag att placera tv-leverantörens kundtjänstavdelning i Härnösand. Hatten av för det.

Veckans:

Asgarv: Får du genom att lyssna på podden "My Dad wrote a porno". Fantastiskt om brittiska Jamie vars pappa har skrivit en erotisk novell. Jamie och hans vänner läser kapitel för kapitel och diskuterar under tiden. Otroligt roligt och lagom pinsamt.

Förtvivlan: Älgloppor. Har fått mig att avsky skogen. Jag håller mig i stan eller inomhus från och med nu.