God morgon

Anna Claesson: Allt fler vill påverka journalistiken

God morgon Artikeln publicerades
Foto:Anton Hedberg

"Här kommer mitt förslag på artikel."

En allt vanligare kommentar från personer som har blivit intervjuade av UT. Men, det är inte så journalistik fungerar.

Varje dag intervjuar UT:s journalister olika personer om allt från olyckor och livsöden till företagande och evenemang. Nästan dagligen träffar vi även på personer som vill peta i våra texter, lägga till finare ord som de inte sagt, eller helt sonika skriva om artiklar så att de passar bilden de själva vill visa upp. Det är ett problem.

Under mina åtta år som journalist har jag sett en slående förändring i det här beteendet. Allt fler kräver att få läsa hela texter innan publicering. Allt fler tror att de har rätt att ändra i vårt arbete men så är inte fallet. Vi försöker att vara generösa med att låta intervjupersoner granska det vi kommer att publicera – för att hitta faktafel. Har vi att göra med en ovan intervjuperson är vi extra generösa och ser till att de känner sig rätt citerade, om de ber om det. Men, det som många inte verkar förstå är att du som intervjuad inte har rätt att påverka oss bara för att du kanske inte tycker om den bild vi beskriver.

Journalistförbundet har satt upp 13 etiska regler som journalister ska följa. Bland annat står det;

– Tillmötesgå rimliga önskemål från intervjuade personer om att i förväg få veta hur och var deras uttalanden återges.

– Visa särskild hänsyn mot ovana intervjupersoner.

– Ge inte efter för påtryckningar från utomstående i avsikt att hindra eller inskränka berättigad publicitet eller i avsikt att skapa publicitet som inte är journalistiskt motiverad.

Journalister ska alltså inte låta sig påverkas av utomstående – och vi ska inte låta andra ändra i vårt arbete. Frågan är varför det inte respekteras?

Min gissning är att mycket av det här bottnar i sociala medier. Nuförtiden är vi vana vid att kunna föra fram exakt den bild av oss själva, eller av vårt företag, som vi vill. Men, så funkar inte journalistik. Tvärtom är journalistik obunden, och till för att granska.

Många människor slår bakut när man försöker säga till dem hur de ska göra sitt jobb. Rörmokaren är väl inte jätteförtjust om du gnäller på hens metoder och snickaren är nog inte överlycklig om du kommenterar hens sågande. Men, rör det en tjänst du betalar för så har du rätt att göra vissa påpekanden. Att en journalist intervjuar dig är dock inte något du betalar för och därför finns inte den rätten. Opartisk journalistik är en väsentlig del i ett demokratiskt samhälle så därför fortsätter vi att värna om vår neutralitet. Oavsett hur många gånger intervjupersoner försöker få oss att göra något annat.

VECKANS:

Bästa: Långa höstpromenader med vackra vyer.

Värsta: Nageltrång. Att något så litet kan göra så infernaliskt ont.