Familj

Viktoria ser fram mot tomtepromenaden

Hökerum Artikeln publicerades
Viktoria Persson är en hejare på att slå in julklappar och har numera många års erfarenhet. På lördag är det Södra Ving IF:s stora tomtepromenad som lockar flera hundra besökare.
Foto:Anette Westerlund
Viktoria Persson är en hejare på att slå in julklappar och har numera många års erfarenhet. På lördag är det Södra Ving IF:s stora tomtepromenad som lockar flera hundra besökare.

Viktoria Persson möter upp i Södra Vings IF:s klubblokal, stationshuset, mitt i Hökerum. Snart ska 600 julklappar slås in. På lördag smäller det för hennes älsklingsprojekt, tomtepromenaden, som förhoppningsvis ska locka 700 personer.

Nej, hon minns inte hur länge hon varit med och ordnat den populära tomtepromenaden som ordnas årligen i Hökerum i regi av Södra Vings IF. Kanske tio år?

– Jag har alltid varit väldigt engagerad. Jag spelade fotboll som ung och vid ett tillfälle konstaterade laget att det behövdes pengar. Ving-cupen, som den hette då, var nerlagd, men vi drog i gång den igen, och julkalendern hade tidigare sålts av damklubben, men också lagts ner. Då bestämde vi oss för att börja jobba med den igen. När sedan resten av föreningen såg vad vi gjorde ville fler ta del av pengarna, vilket gjorde att aktiviteterna gick in under huvudstyrelsen i stället. Då gick jag med där. Jag kände att jag ville fortsätta vara med och styra över dem.

I dag heter fotbollscupen inte Ving-cupen längre, utan Säkra-cupen men Viktoria finns kvar i organisationen även i den. Jovisst har hon tänkt att dra sig ur i flera år, men så när det börjar närma sig, känner hon att det låter roligt igen, då kan hon inte låta bli att vara med i alla fall. Hon har svårt att tacka nej till uppdrag och uppgifter, men förra året bestämde hon sig ändå för att gå ur styrelsen. En av anledningarna är att hon för några år sedan drabbades av bröstcancer. Under behandlingstiden fortsatte hon med sina uppdrag. Bland annat som barngympaledare i Ulricehamn.

– Det gav mig jättemycket att umgås med barnen. Jag hade ofta mössa på mig till exempel och fick förklara varför. Jag tycker om att vara barngymnastiskledare och det gav mig energi när det var tufft, att fortsätta med det uppdraget.

Nu är det 4,5 år sedan cancern var färdigbehandlad och hon konstaterar att tiden efter behandlingarna har varit svårare än när hon var sjuk. Sviterna har också gjort att hon inte har samma ork längre. Det händer att hon tänker att hon borde ta det lite lugnare och sätta sin egen hälsa främst. Men så är ju föreningsarbetet väldigt roligt också, det är svårt att låta bli.

Och nu är det alltså tomtepromenaden som är på gång. Varför är den så rolig då?

– Det är en uppskattad aktivitet för alla åldrar, men framför allt för barnen. Den har utvecklats sedan jag började med den. Och det är mitt mål att hitta på något nytt för den varje, eller i alla fall vartannat år. För något år sedan hade vi till exempel en extraslinga i skogen för barn, eller barnsliga vuxna, det var roligt. Vi har haft tittskåp där man har kunnat kika in i små hål för att se till exempel en tågbana i vinterlandskap och vi har haft olika lotterier. Korven och glöggen är viktiga inslag också, så klart.

– Vi är en arbetsgrupp för detta arrangemang, att jag har flera fantastiska personer runt omkring som alla gör sitt, är också en bidragande orsak.

Det stora arbetet gör hon med paketlotteriet. Sammanlagt slår hon och de andra i gruppen in 600 paket som sedan lottas ut. Detta arbete började hon redan i oktober när alla sponsorer kontaktades. Många skänker en summa pengar, som gör att Viktoria får åka till Ullared varje år och shoppa julklappar. I år åkte hon ensam:

– Jag hade ganska mycket sponsorpengar att köpa för, så jag handlade en vagn full, och så gick jag till kassan, betalade, ut till bilen och tillbaka in igen. Det tog mig 13 timmar.

Vad hoppas du inför lördagen nu?

– Gärna lite snö och köldgrader och mycket folk. 700 personer brukar komma, det vore roligt om det blev lika många i år. Eller fler…

fakta

Viktoria Persson

Ålder: 41 år

Bor: I Ulricehamn

Familj: Sambo och katten Curry

Yrke: Lärare på Vegby skola

Fritid: Förutom föreningsuppdragen i SVIF och Gymmix Ulricehamn, umgås hon gärna med sina syskonbarn

Äter helst: Fläsk och bruna bönor

Dricker helst: Vatten, men gillar kombinationen mat och vin

Senast lästa bok: Gillar böcker om ledarskap, läser just nu Omgiven av idioter av Thomas Erikson (Viktoria är mest röd…)

Senast sedda film: Dumma mej 3

Visa mer...