Familj

Monica Olsson Rydh: Vad är en lugn tevekväll?

Familj Artikeln publicerades

Mandelmanns. Bron. Alpin skidåkning. En massa teveprogram diskuteras i fikarummet på jobbet. Som vanligt kan jag inte vara med i debatten. Att se ett program på bästa sändningstid existerar inte hemma hos mig. Då gör jag helt andra grejor.

Ett par kvällar i veckan är jag ensam hemma med fem barn. Runt åtta på kvällen när de flesta slagit sig ner i tevesoffan snor jag runt och gör typ allt annat. Letar efter pyjamasar. Fyller på vatten i luftfuktaren, som står i sovrummet för att stävja kruppanfall hos de minsta. Upptäcker att hamstern saknar mat och fyller på hennes pellets. Innan dess har jag förhört tolvåringen på NO-provet. Kemiska föreningar i berggrund kallas för mineraler och metallrika mineraler kallas för malmer. Det hade jag glömt. En gång i tiden kunde jag hela det periodiska systemet utantill. Uppifrån och ner, från vänster till höger. Det var när jag läste kemi på Komvux på nittiotalet och tänkte bli tandläkare. Jag förstod dock snart att mina skrala mattekunskaper inte skulle räcka till för att bli dentist, så dessa planer skrinlades snart.

Men detta med kvällssysslorna, alltså. Jag förstår inte att det ska vara så svårt att få alla i säng till åtta! Någon behöver extrastrumpor till förskolan nästa dag och tidningspapper stoppas i blöta kängor. Någon vill att vi läser två Pixi-böcker i sängen innan vi somnar och någon annan vill att jag ska improvisationsberätta grind-sagan. En meditativ berättelse om hur man går på en stig, fram till en grind som leder till en hemlig glänta där man kan hämta kraft. Detta efter ett tips från en arbetsterapeut på vårdcentralen, efter att en av döttrarna haft ont i magen en längre tid. Avslappning är en av metoderna vi provat jämte allergiutredning. Ibland känner jag att jag hade velat stanna kvar i gläntan i grindsagan och aldrig komma tillbaka till ekorrhjulet. Apropå det har hamstern vaknat och kör nu sin sedvanliga löptur i hjulet. En ny dag gryr för henne, men vi andra ska sova är det tänkt. Treåringen kommer på att han vill ha en macka, så jag bär ner honom och sätter honom på köksbänken. Det är kallt att stå nästan i bara mässingen och vänta på att någon ska få i sig en limpskiva i nattmörkret. Mässig, förresten, är det ett grundämne eller en legering? Jag måste fråga min tolvåring imorgon.