Familj

Monica Olsson Rydh: Mycket liv för befarad död

Familj Artikeln publicerades

U-port är döööööd! ropade barnen med en mun. …– Vad? Har Ulricehamn dött? Eller festivalen? undrade en förvirrad mammahjärna. Det var förstås hamstern de åsyftade. Dvärghamstern, som råkar heta U-port, närmar sig ålderdom med sina två år, så visst kunde det vara så illa.

Hamstern kunde ju också vara sjuk eller bara lida av skral hörsel, så jag föreslog att vi inte skulle lyfta på det lilla huset (som äldsta dottern gjort i träslöjden) för att kolla. Bättre att hamstern fick vara ostörd till nästa dag. Men tänk om hon inte tittar ut då heller? Jag började se framför mig hur det skulle bli en tårdrypande begravning under körsbärsträdet, med en hamster i silkespappersklädd tändsticksask och otröstliga barn. Efter tre dagar skulle de ha glömt det hela, någorlunda och börja tjata om kaniner att ha i förrådet som vi pratat om att bygga om till kaninhus. Det skulle förutsätta att vi byggde carport med vidhängande annat förråd först, vilket i sig kanske tarvade ett mindre banklån, vilket i sin tur antagligen fordrade en upprustning av köket för att få en hyfsad uppvärdering av huset.

Köksrenoveringen skulle innebära att vi fick tillverka nya, Ernstiga, skåpsluckor som vi minsann sett herr Kirchsteiger göra på teve. Vidare skulle vi få gjuta en köksbänk i betong, som vi skulle behöva engagera hela kvarteret att hjälpa till att bära in. Vi skulle få slå ner hela bardelen med slägga och köpa ny kyl och frys. Kaninhuset ska vi inte tala om. Barnen har ritat upp hur de vill att det ska se ut med tinnar, torn och hängbroar. Eller skulle vi ha förrådet till hönshus? För några år sedan ringde jag kommunen för att fråga om vi får lov att ha höns i Villastan, men de kacklade om en handläggningsavgift på minst femtonhundra för att utreda frågan.

En hel radda konsekvenser kan följa med kölvattnet efter en död hamster. De fortfarande snyftande döttrarna blev mäkta förvånade när deras pappa så kom med dvärghamstern i händerna. Den lilla krabaten som vaknat och kommit ut ur sitt hus var nu pigg på att pussa alla döttrarna med sina kittlande morrhår. Ååååh, U-port sa de lättade, igen med en mun. Jag måste säga att jag också kände mig lättad med tanke på vad en lite hamsters trillande av pinn hade kunnat orsaka i form av vedermödor för oss bovärdar.