Familj

Monica Olsson Rydh: Kom inte och säg att jag är grå!

Familj Artikeln publicerades

Frisörskan analyserade mitt hår under tystnad och jag satt under capen och väntade med en skvallertidning i handen. Till slut sa hon: - Jag ser ett grått hårstrå. Om det finns några fler kanske det får blir färg istället för toning.

När det gäller att få utifrånkommande information om att delar av ens anatomi förfaller och signalerar att man befinner sig på döhalvan av livet skulle jag uppskatta att få en förvarning. Typ något i stil med: - Är det okej att jag strax berättar något för dig om din kropp som du inte redan visste? Något som kommer att få dig att känna dig som en grå klimakteriekärring? Hade frisörskan inlett det hela så kunde jag ha avböjt den icke efterfrågade upplysningen om mitt åldrande. Nu var det försent. Jag låtsades som ingenting, vände blad i skvallertidningen och fick syn på Julia Roberts. Hon tittade på mig med pigga, bruna ögon under en stråhatt. Hur sjutton gör hon för att se evigt ung ut?

Jag har tackat ja till att få några nummer av Må Bra-tidningen. Allt som oftast får dock tidskriften mig att må dåligt, antingen på grund av att jag sällan hinner läsa den eller av rubriker som på senaste numrets utsida: - Så hanterar du klimakteriet. Alltså, jag vill inte veta hur man hanterar klimakteriet. Jag vill inte ens kännas vid att jag närmar mig den ålder då man går in i tropikläge. Käcka uppmuntringsfraser florerar på Facebook: - Det är inte hönan det är fel på. Det är bara äggen som har nått bäst-före-datum!

Benskörhet. B12-brist. Högt blodtryck. Finns det några fördelar med att bli äldre? Det gör det förstås, om man betänker motsatsen. Man kan äta c-vitamin och mandel har jag läst. Det lär förlänga telomererna i ändarna av kromosomerna och på så vis förlänga livet. Min tröst är att jag varit sen med det mesta. Sen kroppsutveckling. Sen med att flytta hemifrån. Sen med att träffa någon. Sen med att bilda familj. Sen med att veta vad jag vill med mitt liv. Sen med det mesta. Så du kan hoppa upp och fethaja att jag kommer att vara sen med att gå med broddar, spela bingo, åka hiss och lyssna på melodikrysset också. Jag ska även bli den äldsta kärringen i Ulricehamn att släppa hantlarna och sluta med att välta traktordäck på träningscentret i Villastan. Det kan ingen frisör i världen ändra på!