Familj

Monica Olsson Rydh: Hjulpyssel och släktforskning

Familj Artikeln publicerades

Det är nåt med den där hemvändarprylen. Jag menar inte på juldan när man träffar gamla polare ute i svängen på hemorten, utan när man kommer med hela sin familj och byter däck på bilen hemma hos päronen.

Byta däck var vad vi tänkt göra på tre bilar i förliden helg, hemma hos mina päron i Dalsjöfors. Själva har vi två bilar, en stor och en liten. Sen tänkte vi byta däcken på farsans bil. Emellertid tänkte pappa köpa nya sulor, så det blev inget med det och vad gällde vår niositsbuss så hade mannen glömt att det satt en fet skruv i ett av vinterdäcken, så det blev inget byte på den heller. Dock är det alltid trevligt att komma hem till föräldrarna. Hur ofta äter man älggryta annars?

Det bästa jag vet är att flumma runt på gården och upptäcka tecken från generationer tillbaka. Jag var femte generationen på gården, så det finns gott om förhistoriska vingslag. Det räcker att öppna alla de olika dörrarna i ladugårdslängan och kika in i de olika utrymmena. Först snickarboden, där det fortfarande står: Sigge Matzon på de breda väggbjälkarna. Namnet tillhör min farmors far och kanske hade man en gång i tiden märkt upp vart virket skulle, innan ladugården upprättades. Sigge hade en far som hette Salomon och det var han som etablerade gården någon gång på artonhundratalet. Pappas morfars far, alltså.

Sedan öppnar man ladugårdsdörren och kommer in där kossorna en gång stod och idisslade. Just här skulle jag vilja ha en inredningsbutik och café om jag hade råd att bygga om hela ladugården till boningshus. Nästa dörr går till logen där höet förvarades. Här står byråer och hyllor, som ska placeras i barnrummen i Ulricehamn, när dessa är klara. Nästa dörr går till vedboden och här har pappa slängt in vedträna som han sågat och kluvit i sitt anletes svett. Den sista dörren går till brädboden. Där kan man balansera på en hög med brädor och förundra sig över att förfäderna byggt upp hela väggar av gamla vackra spegeldörrar. Kunde de inte tänkt på att jag kanske velat använda dem i min inredning istället?

De enda som tycks helt obekymrade över det hela är hönsen i ena änden av ladugårdslängan. De ger fullkomligt sjutton i spegeldörrar och inredningscaféer så länge de blir tillslängda lite nedfallna Sävstaholmsäpplen från Villastan i Ulricehamn.