Familj

Monica Olsson Rydh: Fars dag – mors huvudvärk

Familj Artikeln publicerades

Glöm inte att det är fars dag imorgon! Råkar du vara mor så gäller det att påminna dina barn om att hitta på något att förära pappfiguren. En teckning? Kanske en utflykt?

Jag tror att det var fars dag förra året. Som vanligt hade jag tänkt låta maken sova ut medan jag var nere i köket med barnen och gjorde frukost som han senare skulle serveras på sängen. Barn vill ofta att man skojar till mackorna lite så det blev ansikts-smörgåsar med hår av riven ost och glada munnar av röd paprika. Ögon av med äppelurkärnare utstansad gurka. När vi står där som bäst och förbereder frukostbrickan får jag se nåt grått som hoppar förbi fönstret ute i trädgården. Vi har ingen katt så jag undrade först vad det kunde vara. Till slut ser jag att det är kaninen som sluppit lös från sin sommarbur och som är ute på äventyr.

Jag har inte svart bälte i att fånga kaniner. Snarare tycker jag att det är ganska obehagligt att lyfta upp en sprattlande kanin som sprätter hej vilt med sina klor. Därför såg jag ingen annan råd än att väcka mannen och be honom gå ut och göra en insats. Såg inte mackorna lite snopna ut där de lämnades i sticket och visst gick de röda paprikamunnarna ner en aning? Nu blev ju inte början på fars dag alls som planerad. Hur morgondagens fars dag blir är svårt att säga. Samma scenario kan dock inte utspela sig igen, eftersom kaninen inte finns kvar längre. När jag tänker efter så var det faktiskt hennes sista rymningsförsök innan hon vandrade vidare till den eviga friheten. Hon var gammal och skruttig, men inte sämre än att hon kunde spela oss ett spratt.

Sen är det det här med fars dags-present. Vad ska man hitta på? Med min egen far var det lätt. Bara att inhandla en hyfsad maltdryck att avnjuta när det blåser snålt i vinter. Mannen tycker visserligen inte heller illa om hyfsade maltdrycker men nu har han redan några i sitt skåp. Bland annat en signerad Motörhead som jag har gett honom. Det får blir något helt annat, men jag kan ju inte riktigt skriva vad. Tänk om han läser krönikan innan fars dag? Överraskningen kommer innebära att han lättare kan vara med hela familjen på en viss aktivitet. Bättre att vara på isen och ha det glatt än att gå i snö och sörja, om man säger så. Hoppas att han inte bara blir skenbart glad för presenten!