Familj

Monica Olsson Rydh: Årets julklapp = bekvämlighet

Familj Artikeln publicerades

Så hände det sig att undertecknad gick ut att ställa ett fat med gröt till småtomtarna i trädgården. Jag är alldeles övertygad om att det finns småväsen och att de servar robotgräsklipparen till nästa säsong.

När jag så stod där med grötfatet i hand i höjd med lekstugan fick jag se ett tecken i skyn. Det lyste stort och varmt och aviserade om en ny framtid. Nu skulle ingen behöva lida mer, utan allt skulle bli behändigare. Ljusfenomenet på himlen var en välbekant bokstav som lyste i gult och gav löfte om helt nya möjligheter för en fembarnsfamilj att få sin mat serverad, till exempel. Jag ställde ifrån mig grötfatet och funderade på om det verkligen var en avi om en ljusnande framtid? Vi är framme vid självaste julafton imorgon, så det finns all anledning att reflektera över vår samtid.

Tänk förr i tiden när man slitit hela hösten med jordbruk, hemslakt och tillvaratagande av allehanda livsmedel som skulle stå färdiga till julbordet! Hur man spände hästen för släden och smackade iväg honom till julottan. Hur man kanske fick tassa ut mitt i natten med en lykta i hand för att nyttja utedasset, som fått en ring av is under locket. Det fanns inte mycket till bekvämlighet för hundra år sedan! Tänk om det är precis vad vi människor behöver? Vi kanske behöver förstå att det krävs mer än att lyssna på Musikhjälpen för att rädda världen? Vi kanske behöver kavla upp ärmarna och inse att det tarvar viss ansträngning för att hjälpa en medmänniska eller naturen? Några generationer tillbaka levde man i enlighet med miljön och grödorna odlades ekologiskt. Träning fick man på köpet. Man funderade inte ens över det och skulle aldrig drömt om att slå sig för bröstet på några sociala medier för det.

Så tänker jag på oss moderna människor som tycker att höjden av ansträngning är att dutta lite med bingolottopennan på uppesittarkvällen. Också årets julklapp, elcykeln, vittnar om att det är bekvämlighet vi önskar oss mest av allt. Jag tittar på småtomtarnas grötfat och hoppas att de ska njuta av kvällsvarden de fått som tack för sina vedermödor. Jag hoppas att de ska lära oss ett och annat om vad det innebär att jobba för brödfödan. Och så tittar jag på ljusfenomenet som strålar från öster på himlen. Vi ska nog bli två om den här framtiden.

God Jul.