Familj

Julafton - då kompar tomtemor ut

Hökerum Artikeln publicerades
Ingrid Söderberg i Hökerum är en av 43 medlemmar i Sveriges tomtegille. Det betyder att hon är certifierad tomte. 4 bilder
Foto:Pernilla Rudenwall
Ingrid Söderberg i Hökerum är en av 43 medlemmar i Sveriges tomtegille. Det betyder att hon är certifierad tomte.

Ingrid Söderberg i Hökerum är en 43 certifierade tomtar i Sverige. I dag på självaste julafton tar hon ändå ledigt.

– Dela ut julklappar är inget för mig längre. Tomtemor har andra uppgifter på julafton, säger hon.

Ingrid Söderberg blev tomte tack vare kärleken. För drygt 30 år sedan nu, 1982, träffade hon Roy Söderberg från Hökerum.

– Och när Roy fyllde 60 år fick han ett medlemskort i Dansk julemanslag, en tomteförening i Danmark, och på den vägen blev det, säger Ingrid hemma i soffan på Viskabrovägen.

Roy Söderberg är för många i Hökerum och Ulricehamn ett bekant namn, och ett bekant ansikte. När Roy fick sitt danska medlemskap fanns ingen officiell tomteförening i Sverige men det skulle han komma att ändra på.

– Roy startade Sveriges tomtegille och var själv ordförande i 15 år. I dag har föreningen 43 medlemmar och jag är fortfarande en av dem, säger Ingrid.

Tomtefar gick bort för två år sedan nu. Julen har alltid varit speciell för Ingrid och nu när maken inte längre finns i livet väcker högtiden tankar och känslor till liv.

– Vi pratade ganska mycket om det innan Roy dog - att jag skulle föra tomtetraditionen vidare. Jag tycker om det som tomten står för men är i dag ganska sparsam med framträdanden. Jag är varje år med på tomtepromenaden här i Hökerum i december och jag kommer också finnas med på hembygdsföreningens julgransplundring. På julafton tar jag däremot ledigt, då är det tomtegubbarna som är ute och ränner.

Borde det inte i jämställdhetens namn finnas plats för kvinnliga paketutdelare också?

– Tomtarna skulle aldrig klara sig utan att tomtemor backade upp dem. Vår roll är lika stor och nästan hälften av de 43 medlemmarna i Sveriges tomtegille är kvinnor.

Tomtandet har blivit mycket av en social grej för Ingrid Söderberg. Hon har fått många vänner genom sitt värv i den röda luvan med fårpälsbrätte

– Förra året var jag till exempel på Åland på en fantastiskt fin resa och i januari ska jag till Bergsjö i Hälsingland på årsmöte. Det är roligt att se sig om och träffa alla bekanta.

För att bli certifierad tomte krävs ett provår då den som vill bli medlem får "gå bredvid" en annan tomte. En bra tomte ska vara en förebild för både barn och vuxna.

– Barnen är så klart i fokus. Målet är att alla barn ska ha en så fin jul som möjligt. Vi jobbar ganska mycket med att främja nykterhet. Att tomten är nykter är en självklarhet och vi ser helst att alla vuxna är det under julen. Då mår barnen bäst, säger Ingrid.

Som född i Norrköping och med tidigare adresser i Sandared, Göteborg och Borås har hon rotat sig i Hökerum. Hon flyttade in i Roys villa i Aspanäs i mitten på 80-talet och bor nu i ett radhus inne i samhället.

– Visst kan jag sakna trädgården och tomtehuset som vi satte upp på gården men det var också mycket arbete. Roy satt i rullstol sista tiden och då var det här en bra bostad för oss. Jag trivs jättebra i Hökerum men den dagen jag inte kan eller vill köra bil längre får vi se hur det bli. Då kan jag nog tänka mig att flytta in till stan

Vad är det bästa med Hökerum?

– Det är mycket aktiviteter för människor i alla åldrar. Överlag i kommunen känns det som att föreningar av olika slag är aktiva. Här, och på andra ställen, samarbetar kyrkan med olika föreningar på ett bra sätt och det gör att det hela tiden händer något.

Vad hoppas du av julen i år?

– Jag firar på julafton med en av mina söner och hans familj. Det blir trevligt. I stort hoppas jag att det blir en lugnare jul än förra året. Då rullade en bil in genom väggen i mitt sovrum på juldagen och det blev en massa strul efter det. Jag tar gärna en lite lugnare julhelg i år, säger Ingrid Söderberg.

Fakta

Ingrid Söderberg

Ålder: 76

Familj: Två vuxna söner, en i Stockholm och en i Borås.

Bor: I radhus i Hökerum.

Aktuell: Som en av 43 certifierade tomtar i Sverige.

Ett måste på julafton: Rödkål till skinkan. Det ska lukta rödkål och gran på julafton. Att träffa familjen också, så klart. I alla fall någon gång under julhelgen.

Intressen förutom tomtandet: Samlar på dockor och nallar. Tyvärr, säger Ingrid, ligger samlingen nedpackad sedan hon flyttade till radhuset.

Visa mer...