Familj

Hon vill ha fler tjejer i teknikbranschen

Belfast Artikeln publicerades
Sofia Alexandersson ser till att uppleva så mycket som möjligt av Nordirland under sin vistelse där. Här blickar hon ut över Belfast som är hennes hemort en tid framöver. 2 bilder
Foto:Privat
Sofia Alexandersson ser till att uppleva så mycket som möjligt av Nordirland under sin vistelse där. Här blickar hon ut över Belfast som är hennes hemort en tid framöver.

Miss Alexandersson är en ung kvinna som kämpar sig in i en mansdominerad bransch och uppmanar andra tjejer att göra likadant. Hon studerar på Chalmers i Göteborg och gör ett utbytesår på Nordirland.

Sofia Alexandersson växte upp på en gård utanför Hulared. Hon började spela fotboll i Dalstorps IF och fortsatte sedan till Nittorps IK, men fotboll är inget hon hinner med nu för tiden.

– Nej, jag spelar inte längre, det hinner jag inte. Jag försöker hålla i gång på gymmet, men det följer liksom studietempot. I tentaperioder hinner man nästan inte träna alls, medan man tränar desto mer i lugna perioder, berättar Sofia Alexandersson som direkt efter studenten flyttade till Göteborg för att studera till civilingenjör i maskinteknik på Chalmers tekniska högskola.

Valet av utbildning var långt ifrån självklart. Under uppväxten visste hon knappt vad en ingenjör var och hon hade inga tekniska förebilder, framför allt inte kvinnliga. Men på högstadiet upptäckte hon ett intresse för matematik och teknik som hon inte visste att hon hade. På gymnasiet i Tranemo läste hon teknikprogrammet och hade inspirerade lärare som stöttade och peppade henne att satsa.

– Eftersom jag inte var skoltrött och jag är vetgirig så valde jag att flytta till Göteborg och plugga vidare direkt, säger hon.

När hon gick på gymnasiet ville hon bli uppfinnare och utveckla framtidens produkter. Men i takt med att hon lärt sig mer så har hon nu riktat in sina studier på flygteknik. Att hon är ung och inte har så mycket arbetslivserfarenhet ser hon inte som något problem.

– Jag har en klasskompis som jobbat i tio år och har mycket erfarenhet. Jag tror att vi kompletterar varandra bra, hon med erfarenhet och jag kanske har mer nytänkande, säger Sofia.

Hon har gjort klart sin kandidatexamen och läser nu två år på master nivå, i och med det har hon valt att göra en utbytesperiod och studerar nu vid Queen's University i Belfast.

– De flesta väljer utbytesort efter platsen medan jag valde efter skola. Jag ville ha en praktisk och teoretisk utmaning, säger Sofia. Hon berättar också att hon gör en längre utbytesperiod än många andra eftersom de har ett annat studieupplägg där.

– Man läser sex kurser och sedan har man avslutande tentor i maj. För att examineras på kurserarna stannar jag alltså ett helt läsår. Egentligen tar jag min examen på Chalmers i juni, men jag får flytta mitt examensprojekt och göra det nästa höst i stället. Så jag blir klar en termin efter mina klasskamrater, förklarar hon.

Sofia upplever att de stora skillnaderna mellan studierna i Sverige och på Nordirland är att det är mer formellt på Nordirland och att utbildningen är mer praktiskt.

– Hemma är man mer kompis med lärarna här kallar de mig miss Alexandersson och om man inte titulerar rätt tillbaka så upplever de en som respektlös, säger hon.

Sofia tycker att det är viktigt att tjejer vågar satsa och ge sig in i mansdominerade yrken. Både på Chalmers och på Queen's är majoriteten av hennes klasskompisar killar. Hon upplever att man lär sig hur man ska hantera sin roll, men att man ibland får man kämpa för att komma in.

– Det är synd, man ska inte behöva kämpa mer för att man är tjej. Samtidigt så kan det vara en fördel ibland och ge förtur eftersom fler och fler företag satsar på att få in kvinnor i branschen, säger Sofia.

När hon är färdig med studierna hoppas hon hitta ett häftigt jobb där hon kan fortsätta utvecklas. Om det blir i närheten av hembygden, i Göteborg eller utomlands vet hon inte än.

– Om jag får ge ett tips. Så vill jag tips alla unga tjejer satt våga ge sig in i teknikbranschen, våga ta plats och våga satsa på det du tycker är roligt.

Fakta

Sofia Axelsson

Ålder: 23 år

Familj: Mamma, pappa, en äldre och två yngre systrar.

Bor: Göteborg, men gör ett utbytesår i Belfast på Nordirland.

Gör: Studerar till civilingenjör i maskinteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Intresse: Som ett sant fan av Game of Thrones är målet att besöka alla inspelningsplatserna på Nordirland under studietiden.

Visa mer...