Familj

Alexandra jobbar för hållbar träning

Stockholm Artikeln publicerades
Alexandra Kamperhaugs eget träningskoncept bygger på kamsport i mörkret. Foto: Jonas Pettersson 2 bilder
Foto:Jann Lipka - jann@lipka.se
Alexandra Kamperhaugs eget träningskoncept bygger på kamsport i mörkret. Foto: Jonas Pettersson

Hon hoppade av ett toppjobb för att satsa på träning. I dag är den hennes levebröd. Alexandra Kamperhaug slåss i natten.

Med den inledningen finns det mycket att förklara. Vi tar det från början. Hon kan få berätta själv:

– Jag jobbar med träning på heltid, sedan 2,5 år tillbaka. Jag började träna redan när jag bodde i Ulricehamn på den anläggning som då hette Tinas gym. När jag skulle börja plugga valde jag marknadsföring och flyttade till Jönköping. Då planerade jag att ha träningen som ett sidoprojekt, jag var orolig att döda den kärlek jag alltid känt till träningen om jag valde att jobba heltid med det.

– Eftersom flest marknadsföringsjobb finns i Stockholm flyttade jag dit och började jobba för Filippa K, men det kändes aldrig rätt, konstigt nog, då det av många säkert ses som ett drömjobb. Jag stretade på där tills jag vågade lyssna på min magkänsla, jag sade upp mig. Det var jättekonstigt för jag hade verkligen ett sådant jobb som så många andra såg som jätteattraktivt. Jag stretade på och körde på ända tills jag sade upp mig och började jobba på en restaurang. Det behövde jag för att landa lite i skallen. Jag hade redan då en tanke på att göra något större av träningen. Under den tiden föll allt på plats och jag bestämde mig för att addera lite plugg sedan starta eget med fokus på långsiktighet och hållbar hälsa.

Nu åker hon runt i Sverige med sitt eget framtagna koncept, det kampsportsinfluerade Night fight. Hon fick idén efter ett besök i New York där hon deltog på något liknande. Hon bestämde att det skulle kunna möta alla dem som tycker det är jobbigt att gå in i en fullt upplyst träningssal och ligga bredvid andra och svettas. Lite nattklubbskänsla så där. Och givetvis har de stora varumärkena hakat på och hjälper till.

– Jag bloggar på Elle. Att komma in där gav mitt namn en kvalitetsstämpel.

Det här med att blogga har hon inte gjort mer än två år. Men att börja var ett svårt beslut att fatta. Hon förklarar att hon hade en förutfattad mening om vad en bloggtjej var. Hon har alltid skrivit mycket och tagit många foton, så den biten var enkel, men sa till sig själv att hon skulle prova och se om det var roligt. Och så länge det var roligt skulle hon hålla på.

– Det var roligt. Fantastiskt roligt. Jag gillar den kommunikation man får med sina läsare.

I mars i år flyttades hennes blogg över till det kända modemagasinet Elles sida. Där delar hon nu plats med en annan Ulricehamnstjej, Linn Eklund.

– Ja, jisses vad vi skrattar åt det när vi träffas.

Magasinsdraken gillade Alexandras syn på det här med träning. Att det skulle syfta till en hållbar hälsa utan pekpinnar.

Kontakten med Ulricehamn behåller hon via sin mamma och pappa som bor kvar. Saknar hon naturupplevelserna och svampplockning åker hon hem, även om inga av vännerna finns kvar hemma längre. Och om hon ska träna för sin stora inspirationskälla, som för 16 år sedan fick Alexandra att upptäcka glädjen i att instruera, Anna-Lena Staafjord, instruktör på Lindas gym i Ulricehamn.

– Jag kan inte slita mig från henne.

Och framtiden?

– Då hoppas jag tror att jag kommer starta något koncept med hälsotema, kanske föreläsningar om mat och träning, ja, Sveriges bästa träningsanläggning med en liten twist. Jag vill fortsätta att föreläsa i ännu större utsträckning än vad jag gör i dag om mat och träning, så skulle vilja göra mer träningsinspiration i rörligt format. Dessutom planerar jag och mina kompis Anja att skriva en bok om träning, kost och hälsa på ett långsiktigt sätt.

fakta

Alexandra Kamperhaug

Ålder: 33 år

Familj: Sambo David Pizzoni Elfving

Bor: I Stockholm

Yrke: Hälsoentreprenör och tränare

Fritid: Reser och tränar. Gillar att vara ute i naturen och älskar att käka god mat på restaurang

Äter helst: Frukost! Det skulle jag kunna äta hela dagen. Jag måste ha någon form av skål med gröt eller yoghurt med färska bär. Jag älskar danskt rågbröd med avokado och chilliflakes (sådana Stockholmsfasoner). Sedan måste det till färskpressad juice och kaffe.

Dricker helst: Vatten eller bubbel

Senast lästa bok: Jojo Moyes Etthundra mil

Ser helst på: Går helst på bio och ser på film

Visa mer...