Ettan

Nasrin har många strängar på sin lyra

Ulricehamn Artikeln publicerades
Det bor en teaterapa i Nasrin Rezaie och hon njuter av livet. Att njuta av livet är att vara en god förebild för andra, tycker hon. 2 bilder
Foto:Anette Westerlund
Det bor en teaterapa i Nasrin Rezaie och hon njuter av livet. Att njuta av livet är att vara en god förebild för andra, tycker hon.

Nasrin Rezaie. Kvinnan det sprakar om.

– Folk brukar säga att de har 24 timmar på sitt dygn och undrar hur jag kan ha 72, haha.

Tolk, frisör, god man, familjehem, kursledare, städföretagsägare, reklamutdelare och handledare för körskoleelever. Nasrin Rezaie har många strängar på sin lyra. Utöver det försöker hon stödja nyanlända som behöver hjälp i sin nya situation.

– Det är inte jobb. Det är saker jag gillar att göra, säger hon hemma i sitt hus på Stenbocksgatan.

Nasrin bor i ett rum, bakom frisörsalongen på bottenvåningen i villan. Resten av huset är upptaget av familjemedlemmar och familjehemsboende. I det stora nyrenoverade köket lagar hon mat i stora kärl och ingenting saknas. Mitt på golvet står en stor grill och utanför dörren står en ännu större.

– När man är så många som vi i ett hushåll, krävs det ganska mycket matlagning, säger hon och skrattar.

Nasrin utnyttjar sina dygn maximalt. Hon är tidigt uppe, går igenom mejl, läser protokoll från Migrationsverket, för att kontrollera att de nyanlända människor hon engagerar sig i fått rätt frågor och svarat på rätt frågor. Därefter bär det iväg till Jönköping eller Göteborg där hon tolkar på persisk och dari och arabiska. Hon har lätt för språk, säger hon, och berättar stolt att när hon själv kom till Sverige, lärde hon sig svenska på fyra månader.

Det blir ofta en dag som tolk, när hon kommer hem är det kanske dags att ta emot en kund i salongen. Därefter är det läxor med barn, barnbarn och familjehemsbarn. Kanske en övningskörning, kanske några samtal med någon nyanländ som behöver hjälp. Hon är engagerad i Pingstkyrkan och ställer upp där så ofta hon kan.

– På helgerna delar jag ut reklam. Jag går upp tidigt. Alla andra sover ju ändå. Jag får motion och dessutom lite fickpengar. Perfekt! På söndagarna går jag i kyrkan och på eftermiddagarna håller jag och dottern i en danskurs i persisk dans. Många nyanlända som kommer hamnar i depressioner, blir sittande hemma utan att ta sig för någonting. De hamnar i en negativ spiral. Med dansen försöker vi locka både svenskar och nyanlända, dels för att människor från olika kulturer ska träffas, men också för att få ut de som gärna blir sittande. Efter lite dans sover de gott och kan vara nöjda med sin dag.

Hon skrattar mycket och ofta. Hon säger att när hon vaknar, gör hon det med glädje. Att hon skulle ha mycket att göra på dagarna, viftar hon bort.

– Jag orkar för att jag vill. Bonus på det är att jag får betalt. Det ger mig positiv energi, och jag orkar ännu mer.

Nasrin själv kom till Sverige från Iran 1988. Hennes liv har inte bara varit en dans på rosor, men det är inget hon vill prata om.

– Nej, för det är fullt av solskenshistorier också!

Hon ser det som sitt kall att sprida positiv energi och få dem som ser livet i nattsvart att hoppas. Hennes egen historia gör att hon kan hjälpa många, säger hon. När hon själv kom till Sverige fanns det inga mobilappar som kunde hjälpa till med översättningar. ”Då fick man släpa runt på en stor ordbok.” Själv ville hon komma in i det svenska samhället snabbt och skaffade sig jobb. Hon tog alla som fanns att få.

– Jag ägde en pizzeria i Tibro och spelade teater med Mats Ljung i Skara bland annat.

För ulricehamnarna är hon kanske mest känd som frisören, men själv säger hon att det alltid varit ett jobb vid sidan om:

– Jag försöker att vara en förebild för alla andra.

Varje kväll när hon lägger sig, ber hon och summerar dagen.

– Jag brukar tänka att det varit en underbar dag. Jag har hjälpt andra och jag har tjänat pengar. Sedan går jag igenom dagen händelse för händelse men jag brukar inte hinna så långt innan jag somnar. Och sedan sover jag gott.

fakta

Nasrin Rezaie

Ålder: 57 år

Bor: I Ulricehamn

Familj: Ensamstående med fyra barn och ett barnbarn

Yrke: Mångsysslare

Äter helst: Grönsaker med ris. Jag älskar och laga mat. För det mesta blandar jag bara ihop. Folk som äter brukar säga att det är gott.

Dricker helst: Vatten

Läser: Protokoll och bibeln

Ser på: Mest nyheter

Oroar sig för: Oro? Jag låter den inte ta överhanden. Jag har lärt mig ha tålamod i stället för att grubbla.

Drömmer om: Jag tänker mycket på att mina barn ska vara glada, lyckas i skolan och ha en bra framtid.

Visa mer...