Debatt

Upp till kamp emot Sverigedemokraterna

Stellan Werling ,
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller hösttal på möte med Sverigedemokraternas kvinnoförbund, SD-kvinnor.
Foto:Stefan Jerrevång/TT
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller hösttal på möte med Sverigedemokraternas kvinnoförbund, SD-kvinnor.

Inget annat riksdagsparti kommer ens i närheten av Sverigedemokraterna när det gäller olika skandaler och brott. Det skriver Stellan Werling, som uppmanar till kamp mot partiet.

Om ett knappt år är det dags för val igen. Då får vi alla möjligheten att visa vad vi tycker om det största politiska missfoster vårt land någonsin har skådat – Sverigedemokraterna.

Saligt insomnade Ny Demokrati, med Bert Karlsson och Ian Wachtmeister, framstår numera som rena lekskolan jämfört med SD.

Det senaste vi tagit del av är en anklagelse om sexuellt trakasseri från en riksdagsman gentemot en riksdagskvinna, båda från SD. Den pågående förundersökningen kommer kanske, men absolut inte helt säkert, att låta oss veta vad som verkligen hände.

Men det fick mig att googla lite på det här med SD och jag hittade en riktig guldgruva. En sammanställning av inte mindre än 156 ”skandaler” över perioden 2011–2017, med detaljerade referenser till artiklar och rättsfall. Sammanställd, vill jag påpeka, inte av en partipolitisk opponent utan av en fristående och välrenommerad författare, aktivist och konstkritiker. Att han inte gillar SD mer än vad jag gör, är ju däremot ganska uppenbart.

De här händelserna, skandalerna, handlar främst om extremt rasistiska uttalanden, sexuella trakasserier och övergrepp, grova våldshandlingar och grov ekonomisk brottslighet av SD-representanter på alla nivåer. Jag kan inte upprepa alla dessa skandaler här, men jag uppmanar den intresserade att kolla länken:

www.anarchyisorder.worldpress.com/2016/09/06/sd-skandaler-ett-axplock

Våra lokala SD-representanter i Kommunfullmäktige – Mattias Bengtsson, Aila Kiviharju och Niclas Sunding, har ju inte uteslutits ur partiet på grund av illojalitet, så man måste väl nästan utgå från att de inte har några större problem med de här skandalerna.

Och jag kan redan nu höra deras protester: ”Mycket av detta har aldrig bevisats (men många domar har fallit), partiledningen har uteslutit många olämpliga medlemmar (men mycket få riktiga högdjur) och problem uppstår förstås i alla partier (sant)”.

Det sista är intressant och värt att reflektera över. Om SD, lite generöst, haft ett opinionsstöd runt 10-15 procent under de senaste sex åren, så har övriga partier haft runt 75–80 procent (om vi tänker oss att tio procent inte har en ”aaaning” om vad de tycker).

Om alla partier har de här allvarliga problemen, i samma utsträckning som SD, borde vi ha hört om runt 1 000 liknande skandaler inom dessa partier över de senaste åren, eller hur? Jag har inte hört eller läst om dessa 1 000 skandaler inom S, V, MP, M, C, L, eller KD, har du?

Eller är det bara så enkelt som jag tror, att SD är det överlägset ledande partiet när det kommer till rasism, sexism, våld och bedrägerier?

Jag vänder mig inte alls mot er som sympatiserar med eller röstat på SD. Vi lever i en demokrati och ett utbrett missnöje med övriga partiers strutsmentalitet i en rad viktiga frågor förklarar mycket. Kommentarer från övriga lokalpolitiker vore därför mer än välkomna – ni står anklagade som medskyldiga!

Men inför valet nästa år måste vi alla fundera över vad för slags parti vi vill ge vår röst för att representera oss. Det får bara inte bli SD.