Debatt

Tråkigt beslut om skolans vinterfriluftsdag

Debatt ,

Vi tycker det är väldigt tråkigt när skola och kommun agerar som de gör med denna dag.

Skolan väljer att ta bort skidbacken från vinterfriluftsdagen, då skolan ska vara avgiftsfri. Om nu skolan hade varit avgiftsfri hade vi förstått detta resonemang. Men detta är saker som skolan tvingar föräldrar att köpa: skolväska, idrottskläder, gympaskor, badkläder, hänglås (när man börjar 7:an). Priset på dessa saker får ni bedöma själva, men ett liftkort i skidbacken för 130 kronor är en småsak i sammanhanget.

Vi i Hökerums brukarråd hade ett förslag att alla som ville åka slalom skulle betala tio kronor mer än ett liftkort kostade och de som inte hade möjlighet att köpa liftkort kunde åka med gratis eftersom de tio kronorna skulle täcka upp för dessa elever. Pengarna skulle sättas in på brukarrådets konto, så ingen skulle veta vilka som hade betalat eller inte.

Detta satte kommunens jurist stopp för, då det är emot skollagen. Tycker det är synd att kommunen förstör för de barn som nu hade fått möjlighet att komma till skidbacken, för här hade de kunnat åka med gratis.

Förra året ordnade vi med fem lokala företag som sponsrade liftkort till alla, det var jättelyckat för många av dessa barn hade aldrig varit i skidbacken förut. Tror dock inte att detta är en hållbar lösning i längden. Vi vet att barn i dagens samhälle rör sig för lite, hur tror man då att de rör sig mer om man tar bort friluftsdagen?

Hoppas att någon politiker som varit med och fattat detta beslut kan svara.

Läste vad Bo Högborn skrev om i UT 24/2, om vilka partier som var för och emot denna dag. Det är ju val till hösten, så kolla gärna vilka partier som var för och emot, så kanske vi kan rösta så att denna dag är tillbaka redan nästa år. Det fanns partier på båda sidan blocken som var för denna dag.

Läste också svaret till Bo Högborn från de som röstade nej. Förra året kostade det drygt 10 000 kronor för elever från Hökerums skola, nästa vecka får vi reda på exakt vad det kostar för Hökerums skola i år. Så ni behöver inte göra någon stor utredning om vad det skulle kosta för hela kommunen – det är bara att ta kostnaden per barn i Hökerum och multiplicera med antalet barn i övriga skolor i kommunen, men 300 000 kronor kommer definitivt att räcka.

Hökerums brukarråd

genom Magnus Nyman