Debatt

Det Erickson skriver om forskning är inte sant

Debatt ,

Jag skulle vilja påpeka en sak som skrivs i Henrik Ericksons svar på Kalle Hellbergs insändare i UT 24/2 och som egentligen inte är sant.

Så här skriver Erickson: ”Till saken hör att Kalle Hellbergs åsikter motsägs av i stort sett all oberoende forskning”. Verkligen?

Jag har också jobbat i elektronikindustrin sedan mitten på 70-talet och medan jag har lång erfarenhet av radiobaserade teknologi, kan jag inte självutnämnas som ”expert”. Egentligen är jag lite allergiskt mot uttrycket, för all forskning och kunskap är ”det bästa vi vet just nu”.

Det verkar finnas två olika grenar till forskning inom trådlös teknologi – de som vill bevisa cellförändringar av radiostrålning och de som vill bevisa att den är helt harmlös. Detta gör att ”oberoende forskning” är ganska svår att hitta, trots att detta begrepp ofta används.

Om UT inte ska vara ”budbärare av särintressen” då har ni redan fallit i fällan av särintressen. Tiden kommer att visa, tror jag, att vi är påverkade negativt av den mängd högfrekvent radiostrålning vi är omringade av idag och jag skulle av säkerhetsskäl uppmana folk att använda en handsfree på mobilen och inte trycka den mot huvudet i timtal. Stäng av alla trådlösa grejer innan du går lägger dig, du kanske sover bättre.

Jag har hört i första hand från någon som som har jobbat på sjukhus med att göra obduktioner i många år: ”Det syns på hjärnvävnadens färg vilken sida av huvudet de hållit mobilen på”. Chansa inte med din hälsa i väntan på bättre forskning!

Kalle Hellbergs sätt att framföra budskapet kan uppfattas som lite ”fanatiskt”, men det betyder inte att det inte är sant.

Glöm inte att DDT ”bevisades” vara ofarligt och det tog från 1940-talet till mitten av 70-talet innan vi blev fullständigt chockerade över vad den hade gjort med oss och naturen. Den största faran för mänskligheten är storbolagens vinstintressen, vilket fallet DDT bevisade. Vem vet om inte det kan vara fallet här också?

Jag skulle också vilja se UT fri från särintressen, men det är i praktiken omöjligt om ni vill skriva om åsikter, och alla har en åsikt om saker och ting, oavsett om det gäller idrott, politik eller ”Svar direkt från UT”, där Henrik Ericksons åsikt ”hade det varit farligt med trådlös teknik...” kändes som ett hån. Som ansvarige utgivare för en tidning är det inte bra.

Richard Jones