Debatt

Centern offrar landsbygden för makten

Debatt ,

Beslutet om försämrad skolskjuts får en onekligen att höja på ögonbrynen. Särskilt med tanke på att det röstades igenom tack vare Centerpartiet.

Det jag framför allt reagerar på är den indragna möjligheten till kompisåkning.

Jag växte upp i ett mindre samhälle i kommunen och under min skoltid följde jag ofta med kompisar hem med skolbussen. Utan kompisåkning skulle det ha varit omöjligt och vi skulle helt enkelt fått nöja oss med att träffas i skolan.

Att dra in denna möjlighet innebär att radikalt öka segregeringen mellan tätort och landsbygd. De som åker skolbuss blir hänvisade till att leka enbart med varandra. Eftersom det av naturliga skäl bor färre på landet, kommer detta med säkerhet att leda till större ensamhet för dessa barn. Avundsjukt får de se på när klasskamraterna, som bor inne i samhället, går hem till varandra efter skolan, själva kan de aldrig bjuda med någon hem.

Att just Centerpartiet vill bidra till denna utveckling kan bara förklaras på ett enda sätt. De behåller uppenbarligen hellre relationen med S och L intakt - och därmed makten - än röstar med oppositionen, till och med i sina egna kärnfrågor.

Samåkaren