Bygga & Bo

De bygger första huset på tio år

Dalstorp Artikeln publicerades
Rebecka Hartman och Andreas Josefsson målar fönsterfoder i den del som ska bli vardagsrum. 4 bilder
Foto:Ida Lindhagen
Rebecka Hartman och Andreas Josefsson målar fönsterfoder i den del som ska bli vardagsrum.

I Dalstorps tätort har det inte byggts några nya villor de senaste tio åren. Tills nu. Om några månader kan paret Hartman/Josefsson njuta av en av ortens vackraste utsikter från vardagsrummet i det lösvirkeshus de just håller på att färdigställa.

Än så länge är huset mest ett skal, innerväggarna är inte uppsatta än. Det är en enplansvilla på 165 kvadratmeter fördelat på tre sovrum, badrum samt en öppnare del med allrum, tv-rum och kök.

– Vi trivs här och har letat ett tag, men inte hittat något. Det är inte så mycket till salu inne i Dalstorp, säger Andreas Josefsson.

Att ett hus kan kosta mer att bygga än det sedan värderas till är något som kan bromsa byggande på mindre orter. För att banker inte alltid ger lån till den typen av projekt. Eller för att den som bygger inte vill riskera att gå back. Men så har inte Andreas och Rebecka resonerat.

– Pengarna är inte allt. Om vi inte får tillbaka pengarna, vi har ju inte tänkt flytta. Man bygger väl för att bo länge, säger Andreas Josefsson.

– Nej, det är inte därför vi bygger. Men det är klart att vi tänkt och räknat på det också, fyller Rebecka Hartman i.

En fördel för paret är att han är plattsättare och arbetar för ett av traktens större byggföretag. Så mycket av arbetet kan paret utföra själva eller med hjälp av kontakter. Men vägen har ändå inte varit spikrak. När de väl hade bestämt sig för att sluta vänta på en ledig villa och bygga själva i stället gick det fort. Köpet av tomten förra hösten gick snabbt och smidigt och de röjde bort all sly. Men sedan körde de fast. Orsaken var sammanslagningen av Ulricehamns och Tranemos byggnämnder. Att det inte byggts i Dalstorp på länge spelade ingen roll, nu fick de konkurrera med den byggboom som pågick i grannkommunen. Vilket i sin tur gjorde arbetet svårt att planera.

– Det var lite orättvist, vi hamnade i samma kö som Ulricehamn, säger Andreas Josefsson och berättar att det är sådant tryck på byggare att man måste vara ute i god tid om de ska hinna med en.

– Vi var faktiskt nära att ge upp alltihop, säger han.

Efter 17 veckor i kö och med hjälp av Tranemo kommun fick paret sitt bygglov i maj och som tur var kunde deras hantverkare börja direkt. Nu är lägenheten uppsagd, en sporre till att skynda på bygget. Och de hoppas bli klara i december.

– Det hade varit kul att fira jul här, säger Andreas Josefsson.

– Sen tror jag vi tar det lite lugnt, innan våren när vi ska börja med trädgården, skrattar Rebecka Hartman.