Familj

Martin är årets sportförälder

Tranemo Artikeln publicerades
Martin Erlandsson är lärare, deltidsbrandman och idrottsledare och tycker det är viktigt att göra samhällsnytta. ”Eftersom jag bor här och vill att samhället ska utvecklas får jag bidra” säger han.
Foto: Moa Carlsson/UT
Martin Erlandsson är lärare, deltidsbrandman och idrottsledare och tycker det är viktigt att göra samhällsnytta. ”Eftersom jag bor här och vill att samhället ska utvecklas får jag bidra” säger han.

Redan som barn åkte Martin Erlandsson längdskidor. Som vuxen kom han tillbaka till sporten och började engagera sig som ledare i Tranemo IF. Nu har han utsetts till Årets sportförälder, som 1 800 personer var nominerade till.

Vid Hagatorpet yr snön från snökanonerna och pigga motionärer glider förbi i skidspåren. Martin Erlandsson är ledare för barn- och ungdomsgrupper i Tranemo IF skidklubb och tillbringar mycket tid på anläggningen. Vant förklarar han att snökanonerna är automatiska.

– De går igång vid en viss temperatur. Men det behövs lite tillsyn så att snön sprutas på rätt ställen.

I början av december fick han besök på Tranängskolan, där han arbetar som lärare. Två representanter från hotellkedjan Scandic gav honom blommor och diplom och meddelade att han är framröstad till Årets sportförälder.

– Jag blev väldigt överraskad när de knackade på och sa grattis. Det känns jättekul och är en bekräftelse på det många av oss gör i klubben, säger Martin Erlandsson.

Det var ledarkollegan Daniel Engen som nominerade honom till priset. Över 1 800 nomineringar kom in från hela Sverige och en jury valde ut 10 finalister. Sedan fick allmänheten rösta fram en vinnare.

– Jag trodde det skulle bli någon i en större klubb för att de har mer resurser. Men här i Tranemo känner alla varandra.

Fakta

Martin Erlandsson

Ålder: 38 år.

Bor: I Tranemo.

Familj: Fru Maria Erlandsson och barnen Moa, Malte och Melker.

Aktuell: Utsedd till Årets sportförälder av hotellkedjan Scandic.

Yrke: Mellanstadielärare i ämnena matematik, naturorientering och teknik. Är även deltidsbrandman.

Intressen: Skidor, friluftsliv, äventyr och att umgås med familjen.

Önskar sig i julklapp: ”En vit jul. Mycket snö vore jätteroligt.”

Bästa skidloppen: Vasaloppet och Tranemo midnight ski marathon.

Visa mer...

Martin är född och uppvuxen i Tranemo och började åka längdskidor när han var barn. Som tonåring tog fotbollen och ishockeyn över som intressen. Under några säsonger spelade han ishockey i A-laget i Nittorps IK.

I vuxen ålder återupptog han skidåkningen på motionsnivå. När två av hans barn ville börja med sporten var det självklart för Martin att engagera sig i skidklubben.

– Det blev naturligt att man stöttar och hjälper. Det är jätteviktigt att man ställer upp som förälder, annars blir det inget. Det är vad ideell idrott går ut på, säger han.

Foto: Moa Carlsson/UT
"Längdskidor är en bra sport för gammal som ung. Det sliter inte så mycket på kroppen och man övar kondition, styrka och koordination” säger Martin Erlandsson.

Varje vecka håller han i två träningspass och som pappa och ledare hejar han på barnen när de tävlar på helgerna. Nyligen var klubben på träningsläger i Idre.

– Det är vad jag brinner för och tycker är roligt. Jag ser nyttan i att få barn i rörelse och att de får en meningsfull fritid, säger Martin Erlandsson.

Det finns många aktiva medlemmar som arbetar ideellt, men man kan alltid bli fler, säger han. Gemenskapen är viktig i klubben.

– Tranemo IF är som en stor maskin, där jag är ett litet kugghjul. Tillsammans gör vi det till något bra.

Utöver äran att bli Årets sportförälder vinner Martin en kväll på Idrottsgalan samt biljetter till ett sportevenemang för klubben och övernattning.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.