Annons
Familj

Föreläsning om bråkande barn: ”Vi förväntar oss att de ska kunna kommunicera som vuxna”

I en öppen föreläsning på Folkets hus ska tidigare förskoleläraren och nuvarande föreläsaren Eva-Lena Larsdotter prata om vad det är som får barn att tjata och bråka.
– Ju fler vuxna som är omkring barn som får ett gemensamt språk om de här frågorna desto bättre, säger hon.
Ulricehamn • Publicerad 10 oktober 2019
Eva-Lena Larsdotter föreläser på Folkets hus på torsdag om vad som kan vara orsaker till barns beteende när de blir arga. FOTO: Katarina Hansson
Eva-Lena Larsdotter föreläser på Folkets hus på torsdag om vad som kan vara orsaker till barns beteende när de blir arga. FOTO: Katarina Hansson

Gävlebon Eva-Lena Larsdotter gick från att vara förskolelärare till familjehemsförälder till att ta en magisterexamen i Barn- och Ungdomsvetenskap. Nu försörjer hon sig som föreläsare och handledare i föräldrakurser.

Hennes käpphäst är att aggression hos barn inte är ett beteendeproblem utan ett tecken på att barnet är frustrerat.

Annons

– Beteendet är ett resultat av frustrationen. Och det stammar i sin tur ur barnets försök att kommunicera ut det hen vill, säger Eva-Lena Larsdotter.

Hon tror nämligen att det finns många i barnens närhet som tror att de från tre års ålder och uppåt ska kunna kommunicera vad de vill.

– Vi vuxna har de förväntningar på barnen och det resulterar i att de blir missförstådda.

– Som vuxna kan vi heller inte undvika att barnen börjar bråka. Det är något nödvändigt eftersom det tillhör den psykologiska utvecklingen. Men det vi kan påverka är hur vuxna reagerar och hur vi hanterar konflikterna. Det är sådant jag kommer att prata om under föreläsningen.

Torsdagens öppna föreläsning på Folkets hus riktar sig till föräldrar som pedagoger.

– Ju fler vuxna som är omkring barn som får ett gemensamt språk om de här frågorna desto bättre tänker jag, säger Eva-Lena Larsdotter.

Lovisa HanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons